Son iki yılda birçok yatırım kanalının kapanması nedeniyle yatırım için en cazip alan haline gelen gayrimenkul sektörünün, satıcı odaklı bir pazara doğru kaydığı söyleniyor. Riskli alanlardan uzaklaşma isteği, döviz ve altının yükseleceği beklentisi ve Dövize Endeksli Mevduat'ta (KKM) faiz sınırının kaldırılması ev sahiplerini satışa yönlendiriyor. Satıcı odaklı hareket arttıkça fiyatların yüksek olması, geri dönüş sürelerinin uzaması ve fiyatların daha fazla artmayacağı beklentisi de satılık konut sayısını artırdı. Endeksa verilerine göre sadece İstanbul'da satılık konut sayısı mart ayında bir önceki aya göre %41 artarak 48 bin 247'ye ulaştı.

Emlak piyasasındaki son gelişmeleri değerlendiren Tapu.com CEO'su Emre Erşahin, özellikle negatif faiz ortamında paranın gidecek yeri olmadığı için yatırımcıların gayrimenkule yöneldiğini belirtti. Ancak bankaların KKM'de faiz limitinin kaldırılması ve mevduat faiz oranlarındaki artışın yatırımcılara alternatifler sunduğunu belirten Erşahin, "Ayrıca Türkiye'de döviz ve altının da yükseleceğine dair beklentiler var. konutta hareketin gelecekte satıcı odaklı olacağını düşünüyorum çünkü son 2 yıldır gayrimenkulde biriken para alternatif yatırım araçlarına gitmeye başlayacak.”

Tüm Girişimci Emlak Danışmanları Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, şu anda satış ilanlarının kiralık ilanlardan daha yüksek olduğunu ve ev sahiplerinin önemli bir çoğunluğunun tedbir amaçlı evlerini satıp başka bir araca yatırım yapmak istediğini söyledi. "Ciddi bir kâr elde ettik, eskisi kadar artmaz, satayım kârı cebime koyayım" diye düşünen bir yatırımcı kitlesi olduğunu belirtti. Akdoğan, seçimden sonra deprem riskine yönelik farkındalık devam ederse fiyatların sabit kalmasını, hatta düşmesini bekliyor. Son olarak, alıcılar satılık mülkler yerine kiralık mülkler arıyor.