Akaryakıt Sektör İncelemesi Raporu, iki yıl süren bir çalışmanın ardından tamamlandı. Raporda, beyaz bayraklı istasyonların listesi oluşturulması ve sürücülerin konumlarına göre en ucuz akaryakıtı bulabilecekleri istasyonların belirlenmesi talep edildi. Raporda, tarafsız istasyon sistemini öneren bir kurumun, mevcut mevzuat altında bu uygulamanın mümkün olmadığına dikkat çektiği belirtildi.

Kurum, mevcut kanunun zamanın gerisinde kaldığını vurgulayarak, akaryakıt sektöründe sadece dağıtıcılarla yapılan münhasır anlaşmaların rekabetçi bir piyasa yapısı oluşturmak için yeterli olmadığını ifade etti. Bu nedenle, 'beyaz bayraklı' istasyonların önünün açılması ve kanunda değişiklik yapılması gerektiği önerildi. Bu sayede, daha rekabetçi fiyatlandırmaların teşvik edilebileceği düşünüldü.

Sosyal medyadan duyurdu... Kurultay sonrası üst düzey istifa Sosyal medyadan duyurdu... Kurultay sonrası üst düzey istifa

Ayrıca, bu düzenlemenin etkili olabilmesi için 'beyaz bayraklı' istasyonların arz kaynaklarına sahip olması gerektiği vurgulandı. Kurum, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu bu yönde bir düzenleme yapmaya çağırdı ve ayrıca bir mobil uygulama önerdi, bu uygulama ile sürücülerin en ucuz akaryakıtı bulabilecekleri istasyonlar belirlenebilir.

Avrupa'daki benzer örnekler incelendiğinde, bağımsız istasyonların piyasada daha rekabetçi fiyatlar sunabildiği ve bu durumun piyasayı olumlu yönde etkilediği belirlendi.