Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde: Hayvancılık yapanlar ile genç ve kadın çiftçilere destek paketi arttı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde: Hayvancılık yapanlar ile genç ve kadın çiftçilere destek paketi arttı

Son zamanlarda özellikle benzin ve motorin fiyatlarında gözlemlenen indirimler, tüketiciler için olumlu bir haber olarak karşılandı. Ancak, Orta Doğu'daki jeopolitik riskler ve İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların getirdiği tansiyon, Brent petrol fiyatlarını %3,19 oranında artırarak varil başına 87,28 dolara taşıdı. Ayrıca, Batı Teksas türü ham petrol 85,72 dolar seviyesine ulaştı.

Ekonomistlerden petrol fiyatlarına dair öngörüler

Bazı ekonomistler ve finans analistleri, petrol fiyatlarında gelecekte de dalgalanmaların olabileceğini belirtiyor. Özellikle ANZ ekonomistlerinin "Daha yüksek dalgalanma beklenebilir" yorumu ve ING analistlerinin 90 ABD Doları/varil seviyesindeki mevcut Brent tahmininde yukarı yönlü risklerin olabileceği uyarısı, petrol fiyatlarının geleceği açısından belirsizlikleri artırıyor.

Dolar/TL kuru rekor seviyelere ulaştı

Öte yandan, bu jeopolitik krizin dolar/TL kuru üzerindeki etkisi de oldukça dikkat çekici. Tarihi bir rekora imza atan dolar, 28 liranın üzerine çıkarak, akaryakıt fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya başladı. Bu, yakın dönemde yaşanan indirimleri tehdit eden bir unsur olarak öne çıkıyor.

Akaryakıt fiyatlarında son durum

Yükselen dolar kuru ve petrol fiyatları, özellikle yerel akaryakıt fiyatlarını direkt olarak etkileme potansiyeline sahip. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde benzin, motorin ve LPG fiyatlarındaki bu olası dalgalanmalar, tüketicilerin bütçesini de olumsuz etkileyebilir. İstanbul’da benzin 33,51 TL, motorin 37,23 TL ve LPG 18,61 TL seviyelerinde. Ankara’da bu fiyatlar sırasıyla 34,11 TL, 37,80 TL ve 18,58 TL, İzmir'de ise 34,21 TL, 37,95 TL ve 18,23 TL olarak karşımıza çıkıyor.