Doçent ünvanı alabilmek için kendi bölümlerinde makale yazmak ve hakemli dergilerde yayın yapmak şarı bulunuyor.. Kimi akademisyenler haftalarca çalışıp makale yazarken, hiçbir çaba harcamadan puan kazanmak isteyenler ise para karşılığı makalelerini yazdırıyor. Bu alanda birçok ‘danışmanlık şirketi’ yardım sunuyor.


Yapılan arşatırmlara göre bir danışman, “Ücret ortalama 5.500-6.000 TL’den başlıyor. Veri toplama, analiz de isteniyorsa fiyat artıyor. Turnitin raporu ile çalışıyoruz, intihal oranımız düşük. Ortalama 21 günde bitirmeye çalışıyoruz. Ücretsiz 3 revize hakkınız var. Çalıştığımız hocaların ismini size, sizin isminizi onlara iletmiyorum. Gizlilik içinde çalışıyoruz, içiniz rahat olsun. Ücretin yarısını önden alıyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘MAKALE PAKETİ YAPALIM’

Bu alanda uzun yıllardır faaliyet gösteren bir şirket makale yazdırmak isteyenlere şu şekilde yanıtlıyor; 

*Makale yazdırmak istiyorum. Ücret bilgisi alabilir miyim?

"Ulusal makaleyi 50 bin TL’ye yazıyoruz. Uluslararası makale puanı yüksek oluyor. O yüzden onun ücreti 100 bin TL. Kaç makale yazdıracaksınız?"

"Şu anlık bir tane."

"Benim önerim 3 ‘baba dergi’, 2 tane de küçük dergide yayımlanacak şekilde makale hazırlamak. Hepsini paket yaparız. Toplam 500 bin TL’ye mal olur."

İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde 28 polis yaralandı İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde 28 polis yaralandı

"Ücreti nasıl vereceğim?"

"Yarısını peşin yarısı iş bitince."

"Güvenlik ve intihal konusunda bir sorun yaşar mıyız?"

"İntihal olmama garantisi veriyoruz. Makale konusunda bizim kadar tecrübelisi yok. Bugüne kadar verdiğimiz makalelerde majör düzeltme bile almadık. Tüm işlemleri gizlilik içerisinde yürütüyoruz. Hiçbir sorun yaşamazsınız." şeklinde sözde yardım sağlanıyor.

Güvenilir Hizmet Sağlıyoruz

Makale kısmında hizmet sağlayan şirket sayısı fazla miktarda olduğunu için resmen yarışıyolar. Örneğin bir web sitesinde “Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de işini hakkıyla yapmayan ve insanları mağdur eden çok fazla insan ve site var. Ancak biz yıllardır danışan memnuniyetini önceleyen güvenilir bir hizmet sağlıyoruz” diyerek güvence sağlmaya çalışılıyor. Danışanların mesajlarına yer verildiği adreste bir kişinin, “Hakkınızı helal edin, hocamıza da özellikle şükranlarımı sunun lütfen” dediği anlaşılıyor. Yine aynı sitede şimdiye kadar bin 150 kişiyle toplam bin 643 çalışma gerçekleştirildiği ve yüzde 94 başarıya sahip olunduğu iddia ediliyor.

"Ekibimizde görmekten mutluluk duyarız"

Bazı şirketler oluşan yığılma nedeniyle taleplere yetiştiremiyorlar. O nedenle makalelerin teslim sürelerinin uzayabileceğine dikkat çekiliyor. Şirketler “Akademik alanda çalışmalarda bulunuyorsanız, çalışmaları istenilen düzeyde, sorunsuz bir şekilde hazırlayabileceğinizi düşünüyorsanız ve karşılıklı saygı ve güven içerisinde bir çalışma ilişkisini esas alıyorsanız sizi de ekibimizde görmekten mutlu olacağız” ifadeleriyle makaleler için yeni kişiler arıyorlar.

BAŞVURULAR MART 2024’TE ALINACAK

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı, 9 Ağustos 2023’te doçentlik başvuru şartlarının düzenlendiğini ilan etmişti. Buna göre adayların doçentlik şartlarını sağlayabilmesi için sınırı geçmesi gerekiyor. Kurallar ise alanlara göre farklılık gösteriyor. Örneğin Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı için TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makalelerden 10, diğer hakemli dergide yayımlanmış makalelerden 4, uluslararası makalelerden ise 5 ile 30 puan alınıyor. En yakın doçentlik başvuruları ise Mart 2024’te çılacak.