AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Türkiye'nin enerji ve maden politikalarını yeniden şekillendirecek bir kanun teklifini TBMM'ye sundu. Güler, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin milli enerji kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanmayı hedeflediklerini belirtti. 16 maddeden oluşan teklif, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılmasını ve hukuki düzenlemelerin güçlendirilmesini öngörüyor.

Yenilenebilir Enerji

Kanun teklifi, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını artırma hedefine önemli katkılarda bulunacak. Maden Kanunu'nda uygulanan UMREK Raporlama Sistemi'nde yapılacak değişiklikler ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün buluculuk hakkı kazanması gibi önemli noktaları içeriyor. Ayrıca, belirli alanlarda yenilenebilir enerji kaynağına dayalı tesislerin kurulmasına olanak tanınacak.

Doğal Gazda Bağımsız Piyasa Faaliyeti

Güler, doğal gazın sıvılaştırılma faaliyetinin depolama faaliyetinden ayrılarak bağımsız bir piyasa faaliyeti olarak tanımlanmasının teklifin önemli bir parçası olduğunu dile getirdi.

Sosyal medyadan duyurdu... Kurultay sonrası üst düzey istifa Sosyal medyadan duyurdu... Kurultay sonrası üst düzey istifa

Afet Bölgeleri ve Enerji Dağıtımına Özel Düzenlemeler

Güler, Türkiye'nin "doğal gazda ticaret merkezi olma" hedefine yönelik olarak yüzen LNG terminallerine ilişkin düzenlemelerin de teklifte yer aldığını açıkladı. Ayrıca, deprem gibi olağanüstü durumlarda vatandaşların enerjiye hızlı ulaşmasını sağlayacak düzenlemeler de teklife dahil edildi.

Lisanssız Elektrik Üretimi Gerçekleştiren Tesislere Yeni İmkanlar

Güler, 10 yıllık süresini tamamlayan lisanssız elektrik üretimi yapan tesislere, lisanslı üretim faaliyetine geçiş için devlet katkısı sağlanmasını da önerdi.