Canlı yayında kaza sonucu hayatını kaybetmişti; CZN Burak'tan ailesine ziyareti Canlı yayında kaza sonucu hayatını kaybetmişti; CZN Burak'tan ailesine ziyareti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik, ahşap binaların tasarımı, hesapları ve yapım esaslarını düzenliyor. Yönetmelik, özellikle taşıyıcı ahşap yapı elemanlarının kullanımını ve yapı sistemlerini amaçlıyor ve 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.

Bu yönetmelik kapsamında, taşıyıcı ahşap yapı elemanlarının ve yapı sistemlerinin kullanım amaçlarına uygun tasarım ve yapımının sağlanması için yöntemler, kurallar ve koşullar belirleniyor. Yönetmelik, taşıyıcı ahşap yapı elemanlarından oluşan veya farklı yapı sistemlerinin ahşap elemanlarla birlikte kullanıldığı bina türlerini kapsıyor.

Tasarlanan binalarda kullanılan malzemelerin Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve ilgili kurallara uygun olması gerekiyor. Yönetmelik, Türk standartları veya Avrupa standartlarına dayanıyor ve belirli konularda bu standartların olmaması durumunda uluslararası geçerliliği olan standartlar kullanılabiliyor.

Yönetmelik, yapısal tasarım için temel ilkeleri, malzeme özelliklerini, deprem hesaplarını, dayanımı, yangın güvenliğini ve yalıtımı düzenliyor. Ahşap taşıyıcı bulunduran karma binaların deprem tasarımında, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kurallarına da uyulması gerekiyor.

Ahşap binalarda kullanılan malzemelerin kalitesi, özellikleri ve sertifikalı olması gerekiyor. Yangına karşı tasarım esaslarına ek olarak, binaların yangından korunması yönetmeliği hükümlerine de uyulması gerekiyor.

Yapıda bulunan bacalar ve tesisat boruları dış duvarların üzerinde bulunmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Ancak, tesisatın dış duvarlar üzerine yerleştirilmesi gerekiyorsa, yalıtım önlemleri alınmalıdır.

Bu yeni yönetmelik, ahşap tiny house'lar gibi popüler yapıların da tasarım ve yapımında dikkate alınacak önemli bir kılavuz olacak gibi görünüyor.