Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk yönteminin önemine vurgu yaparak, fahiş kira artışlarına yönelik son kararı duyurdu. 1 Eylül tarihinden itibaren kira davalarında zorunlu arabuluculuk döneminin başlayacağını belirten Tunç, konut kira sözleşmelerinde 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yıllık kira artışının yüzde 25'i geçemeyeceğini açıkladı.

Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yapılan düzenlemeyle kira artış oranı yüzde 25 ile sınırlandırıldı

Bakan Tunç, geçen yıl Borçlar Kanunu'na eklenen geçici maddeyle konut kira sözleşmelerinde yıllık kira artışının yüzde 25 olarak sınırlandırıldığını hatırlattı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerçekleşen yasal düzenlemeyle bu sürenin 1 Temmuz'dan itibaren bir yıl daha uzatıldığını açıkladı. Bu şekilde, konut kira sözleşmelerinde 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yıllık kira artışının yüzde 25'i geçemeyeceği belirlendi.

Zorunlu arabuluculuk sistemi başlıyor

Bakan Tunç, 1 Eylül itibarıyla kira davalarında zorunlu arabuluculuk döneminin başlayacağını da duyurdu. Artık kiracı veya kiralayanın kira bedeli veya tahliye ile ilgili dava açmadan önce arabulucuya başvurmasının zorunlu hale geleceğini ifade etti. Bu düzenleme, iş hukukundan doğan davalar, ticari davalar ve tüketici davalarında zaten uygulanmakta olan zorunlu arabuluculuk kapsamına kira davalarını da ekledi. Ayrıca, kat mülkiyetinden doğan davalar, komşuluk hukukundan doğan davalar ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalar da zorunlu arabuluculuk sürecine dahil edilecek.

Borsa İstanbul Günü Rekorlarla Tamamladı Borsa İstanbul Günü Rekorlarla Tamamladı

Arabuluculuk yoluyla çözümün avantajları

Bakan Tunç, kira uyuşmazlıklarının mahkemeye intikal etmeden arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşmasının, tarafların daha az masrafla ve daha hızlı bir şekilde barışçıl bir uzlaşma sağlamasını mümkün kılacağını belirtti. Bu durumda mahkemelerin iş yükünün de azalacağına dikkat çekti.