Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, boş tutulan ve kiraya verilmeyen evlerle ilgili açıklama yaparak, cezai yaptırımın en son düşünülecek şey olduğunu belirtti. Bakan Tunç, boş evlerin kiraya verilmesini teşvik etmek için vergisel ve diğer teşvik sistemlerinin düşünülebileceğini açıkladı.
 

MB Başkanı Karahan, Milletvekilleriyle Buluşuyor MB Başkanı Karahan, Milletvekilleriyle Buluşuyor

Bakan Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, boş evlerin ekonomiye herhangi bir fayda sağlamadığını ve evlerin boş kalmasının kira miktarlarını yükselttiğini vurguladı. Bu nedenle vatandaşların boş evlerini kiraya vermelerini teşvik edecek bir sistem oluşturulabileceğini söyledi. Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa yapılabilecek çalışmalarla, boş evlerin kayıt sisteminin düşünülebileceğini belirtti. Cezai yaptırımın ise son çare olarak düşünülebileceğini vurgulayan Bakan Tunç, öncelikli olarak teşvik sistemi üzerinde çalışılacağını açıkladı.

Bakan Tunç ayrıca, fahiş kira artışlarının önlenmesi için alınan önlemler hakkında da açıklamalarda bulundu. Kiralara yüzde 25 artış sınırının 1 Temmuz 2024'e kadar uzatıldığını ve 1 Eylül'den itibaren kiracı-ev sahibi davalarında zorunlu arabuluculuk döneminin başladığını belirtti. Arabuluculuk sisteminin, kira davalarında önemli bir boşluğu dolduracağını ve uyuşmazlıkların daha barışçıl bir şekilde çözülmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fahiş kiralar konusunda hassasiyet gösterdiğini ve gerekli tedbirlerin alınması için Ticaret Bakanlığı'nın çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Gerekirse Meclis'e sunulacak yasal düzenlemelerle fahiş kiraların önüne geçilmesinin hedeflendiğini söyledi. Önümüzdeki süreçte, Ticaret Bakanlığı'nın takipleri ve gerekli idari para cezalarıyla tedbirlerin alınabileceğini de ekledi. Mevzuat Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü ve gereken tedbirlerin zamanla aktarılacağını açıkladı.