Normal süreçte liselilerin örgün şekilde okula gidip eğitim alması gerekirken son zamanlarda akın akın liselerden açıköğretime geçiş oluyor. Bunun sebebi ne ? Önlenmesi gereken bir durumken acaba önlenebilecek mi?
Eğitim Reformu Girişimi’nden araştırmacı Kayıhan Kesbiç, 
açıköğretim liselerine kayıtlı öğrenci sayısının 1 milyon 566 bin 255 olduğunu belirterek “Bunların 262 bin 365’i 18 yaş altında. Açıköğretim lisesine kayıtlı 18 yaş altındaki kız öğrenci sayısı da 131 bin 246” olarak açıkladı.
Kesbiç, “Salgın koşullarında geçen yıl çoğunlukla uzaktan eğitim sebebiyle kendine özgü özelliklere sahipti ve bu durum ücretli olan açıköğretim programlarına ilgiyi azaltmış olabilir. Bu nedenle geçtiğimiz yıl verisini koşulların benzer olduğu salgın öncesi son öğretim dönemiyle karşılaştırmak daha anlamlı olur. Salgın öncesi son yılda (2019-20) açık lise programlarında okuyan öğrenci sayısı 248 bin 280’di. Bu sayı 2021-22’de yüzde 5.7 artarak 262 bin 365’e yükseldi.

Ortaöğretimde iki kez sınıf tekrarı yapan öğrencilerin kayıtları açıköğretim programlarına veya mesleki eğitim merkezlerine yapılıyor. Son yıllarda iyice artan sosyoekonomik sorunlarla ev dışı ortamlarda çalışmaya itilen çocuklar ve ev içi emek aktivitelerinde yoğunlukla çalışan kız çocukları devam zorunluluğu olmayan açıköğretim liselerine kayıt yaptırabiliyor. Ayrıca evlenen çocukların kayıtları da açıköğretim programlarına yapılıyor. Sayıları bilinmemekle birlikte okul ortamında mutlu olmayan çocukların ve üniversite sınavlarına hazırlanan çocukların ders yükü daha az olan açık liselere geçiş yaptığını da biliniyor.” Şeklinde açıklamada bulundu.