1 Ekim'de başlayacak yeni mali yıl bütçesi için ABD Kongre'sinden uzlaşma kararı çıkmadı. 

Pazar günü başlamasına kesin gözüyle bakılan "kapanma" ülkedeki kurumlar tarafından sağlanan birçok hizmette, yavaşlamalar ve aksamalar yaşanacak.

Vergi müfettişleri 24 saat sahada olacak Vergi müfettişleri 24 saat sahada olacak

Ordu, güvenlik birimleri ve hava yolları gibi federal kurumlarda çalışan milyonlarca ABD vatandaşı, faaliyetlerini sürdürebilecek ancak Kongre yeni bir bütçeyi geçirene kadar maaş almadan çalışacak.

Orduda yaklaşık 1,3 milyon askeri personel, Pentagon'a bağlı 800 bin civarında sivil personel olduğu biliniyor.

Kapanma sonucunda, ülkede federal hükümet ile işi olan, Pasaport, ateşli silah alımı, klinik deneyler gibi alanlarda hizmet yavaşlayacak veya durma noktasına gelecek.

Federal hükümet ile çalışan sözleşmeli kurumlar ve şirketler kepenk indirecek; müzeler, ulusal parklar, kamp alanları başta olmak üzere turizm sektörününde kapanmadan eklenmesi bekleniyor.

ABD Seyahat Endüstrisi Birliği'ne göre  kapanma durumunda turizm sektöründe günlük 140 milyon dolarlık zarara uğranacağı tahmininde bulunuyor.

ABD son 47 yılda 21 kez bütçesizlikten "kepenk kapattı". ABD kanunlarına göre, bütçenin onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal kurumlar, geçici olarak faaliyetlerini durdurmak zorunda.

ABD'de federal hükümet en son Donald Trump döneminde kapanmaya gitmişti.

Trump'ın Meksika duvarı için finansman içermeyen geçici bütçe tasarısını imzalamamasıyla kriz ortaya çıkmıştı. Demokratlarında geri adım atmaması üzerine federal hükümetin kısmen kapanmaya gitmesine neden olmuştu.

Aralık 2018'de başlayarak Ocak 2019'da biten 35 günlük kapanma, ABD tarihinin en uzun süreli kapanması olarak tarihe geçmişti.