6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7'lik ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük depremde 41 bin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti, binlerce vatandaş da evinden oldu.

Deprem bölgelerinde yaşanan yıkımlar altyapı yatırımlarını zarara uğrattı. Bundan dolayı su şebekelerinde arızalar meydana geldi ve şebeke suyunun kalitesi konusunda bazı sorunlar ortaya çıktı. Aynı şekilde depremzedeler evlerine giremediği için sokakta veya parklarda kurulan çadır konteynır gibi geçici barınma unsurlarını sığındı.  Depremden etkilenen vatandaşlar, diğer illerdeki KYK öğrenci yurtlarına yerleştiriliyor. Bölgelerde çadır kentler ve konteynır kentler kuruluyor. Tatil bölgelerindeki otel, apart ve pansiyon gibi yerleşkelerde kalıyorlar. Bu süreçte de dost ve müttefik ülkelerden de çeşitli yardımlar Türkiye'ye ulaşıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Blinken NATO ile müşterek kullanılan İncirlik Hava Üssü'ne geldi.  İncirlik Hava Üssü'nde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kendisini karşıladı.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Blinken, Amerikan ordusuna ait hava araçlarının deprem bölgesindeki yardım faaliyetleri için 150 sorti yaptığı belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Blinken, Mevlüt Çavuşoğlu ile helikoptere binerek Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık büyük depremlerden etkilenen yerleşim yerlerini incelemeye çıktı. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Blinken ve Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu Hatay ilini helipkopterle inceledikten sonra tekrardan İncirlik Hava Üssü'ne döndüler.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Blinkeni Birleşmiş Milletlerin 1 milyar dolarlık yardım kampanyasına 185 milyon dolar sağladıklarını, gerekirse daha da fazla sağlayabileceklerini bildirdi. Blinken, Türkiye'ye bugün 100 milyon dolar daha yardım yapacağımızı açıklıyoruz dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Blinken'ın açıklamaları şunlar:

"Bu yıkımı görme şansım oldu ve bunu kelimelere dökmek çok zor. Hala sağlam duran binaları ve yıkılanları görebiliyorsunuz, çatılar yerle bir olmuş. Ancak hemen yanındaki bina hala ayakta duruyor. Bu durum, size depremin ölçeğini gösteriyor. Binlerce can kaybı var, milyonlarca insan bu depremden etkilendi. Ve hala tam kapsamını bilmiyoruz. Depremden hemen sonra ABD ve diğer ülkeler hemen konuya dahil oldu. Arama kurtarma ekiplerimiz bir kaç gün içinde buraya geldi. Yaklaşık 200 kişi, arama kurtarma köpeği ve diğer uzmanlar arama kurtarmaya yaptı. Yerleşim, su, gıda ilaç kıyafet içeren 85 milyon dolar değerinde yardım yaptık. Bugün 100 milyon dolarlık yardım daha yapacağımızı açıklayabilirim. Aynı zamanda Türk meslektaşlarımızla yakın işbirliği içindeyiz. ABD hükümetinin çeşitli alanlarında bu olağanüstü çaba olmasaydı bu da olmazdı. Meslektaşlarımız 150 sorti gerçekleştirdi Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki misyonumuz insanlara yardım etmek için Türk meslektaşlarımız ile işbirliği yürütüyor. Bu uzun süreli bir çaba olacak. Arama kurtarma çalışmalarının ne yazık ki sonuna geliniyor. İyileştirme çabaları devam ediyor ve yeniden inşa çalışmaları olacak. Yıkımın büyüklüğünü gördüğünüzde, binaların apartmanların, yıkılan evlerin sayıları, yeniden inşa için çok yoğun bir çaba gerekecek. Ancak Türkiye'ye yardımlarımızın devam edeceğimizi taahhüt ediyoruz. Dünyanın pek çok ülkesi aynı şeyi yapıyor. Muazzam bir dayanışma ve kararlılık var. Şu anda en önemli şey yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım sağlamak, kış boyunca bunu sağlamak, tekrar kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak. ABD burada, kararlılıkla/ güçlü bir şekilde Türk ve Suriye halkıyla birlikteyiz.”

“BM 1 milyar dolar yardım teklif etti. ABD daha ne yapacak?” sorusu üzerine Blinken, "BM acil ve önemli bir kampanya gösterdi. Sizin de dediğiniz gibi 1 milyar dolar. ABD 185 milyon dolarlık yardım sağlıyor. Ancak eğer daha fazla ihtiyaç olursa dahası yapabiliriz. Diğer ülkeler de gücünü arttırıyor ancak bu yardımın fonlanması acil olan. Ve diğerlerini cesaretlendireceğiz . Ancak dediğim gibi sadece bugün 100 milyon dolarlık bir yardımı daha duyuruyoruz.

Özetle, yarın ve bir gün sonra konuşma fırsatımız olacak. Buradaki konuşmamızda çalışmalara, depremin yaralarını sarmak için birlikte yapacaklarımıza odaklanmış olacağız. Türk ortaklarımızdan ileriye dönük ihtiyaçların neler olduğu, en iyi nasıl yardımcı olabileceğimiz, buradaki insanları desteklemek için kaynakları en iyi nasıl toplayabileceğimiz hakkında elimden geldiğince çok şey öğrenmeyi dört gözle bekliyorum” diyerek desteklerini belirttiler.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Blinken'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.