Ceza İnfaz Sistemi'nde değişiklikler öngören 9. Yargı Paketi'nin detayları netleşti. Bu paket, TMSF'nin kayyum atama yetkisini uzatacak ve AYM'nin iptal kararları doğrultusunda düzenlemeler içerecek. Mükerrer suçlarla ilgili düzenlemeler de bu pakette yer alacak.

Özgür Özel: "Müfredat Yapmak Anayasa Yapmak Gibidir" Özgür Özel: "Müfredat Yapmak Anayasa Yapmak Gibidir"

23 farklı kanunda ve 3 kanun hükmünde kararnamede değişiklik veya düzenleme içeren 60 maddelik 9. Yargı Paketi'nin çalışmaları devam ediyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda yapılan düzenlemeler, bu yeni yargı paketinde yer alacak.

TMSF'nin kayyım atanma süresi 5 yıl olacak. Suç örgütlerinin finansmanını engellemek için TMSF'nin kayyum olarak atanması öngörülüyor. Suçtan kaynaklanan mal varlığı aklama, silahlı örgütler ve terörizmin finansmanı suçlarında bir şirketin faaliyetleri kapsamında işlenirse kayyum atanabilecek.

Ayrıca, yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye'deki casusluk faaliyetlerini engellemek için yeni yasal düzenlemeler yapılacak. Ceza İnfaz Sistemi ve mükerrer suçlarla ilgili düzenlemeler de paketin içinde yer alacak. İkinci kez tekerrür hükümleri uygulanan hükümlülerle ilgili yeni bir düzenleme yapılacak.

Uzlaşma görüşmelerinde tespit edilemeyen veya uzlaşmadan sonra ortaya çıkan zararlara ilişkin tazminat davası açılabilmesini sağlayacak bir düzenleme de bu pakette bulunacak. Ayrıca, noterlikle ilgili düzenlemeler de pakete dahil edilecek. Noterlerin çalışma saatleri ve tatil günleri ile ilgili yönetmelikler düzenlenecek, noterlik ücret tarifesi ocak ayında yayımlanacak.

Pakette ayrıca soyadı düzenlemesi yapılacak. Evli kadınlar için iki soyadı kullanma hakkı getirilecek ve hakim-savcıların terfi sistemi güncellenecek. Sporda şiddetle ilgili yeni önlemler de paketin içeriğinde olup olmayacağı, taslağın görüşmeleri sırasında belirlenecek.