Adalet Bakanlığı, yargı sisteminde önemli değişikliklere yol açacak olan 8'inci Yargı Paketi'ni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a gönderdi. 67 maddeden oluşan bu paket, Anayasa Mahkemesi'nin dosya üzerinden incelediği davaların daha hızlı çözümlenmesine yardımcı olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, o öğretmenle telefonda görüştü! Cumhurbaşkanı Erdoğan, o öğretmenle telefonda görüştü!

Paketin en dikkat çeken düzenlemelerinden biri, makul sürede yargılanma hakkının daha etkin bir şekilde korunmasını sağlamak amacıyla yapılan değişiklik. Bu kapsamda, Anayasa Mahkemesi'nin makul sürede yargılama yapabilmesi için gerekli düzenleme yapılarak bireysel başvurulardan kaynaklı toplumsal beklentilerin çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

Yargıda hedef süre stratejisi doğrultusunda hazırlanan düzenleme ile birlikte, yargılama süreçlerinin şeffaflığı artırılacak. Ayrıca, Yargı Reform Paketi'nde yer alacak olan düzenlemelerle kovuşturma öncesi çözüm araçları ve soruşturma süreçleri güçlendirilecek, temel hak ve özgürlüklerin korunması ilkesi daha işlevsel hale getirilecek.

Mahkemelerin görev alanlarının yeniden düzenlenmesi, bazı basit fiillere ilişkin süreçlerin kısaltılmasıyla birlikte yargı yükünün hafifletilmesi amaçlanıyor. Çocuk adaleti sistemi, onarıcı adalet yaklaşımıyla yeniden yapılandırılacak ve mağdur odaklı bir yaklaşım benimsenecek.

Ayrıca, icra ve iflas sisteminde köklü değişikliklere gidilerek yönetim, personel ve teşkilat yapısı güçlendirilecek. Adalet Bakanlığı'nın sunduğu bu yargı paketi, suç ve yaptırım sisteminin yeniden düzenlenmesini amaçlayarak adalet sisteminin daha etkin ve adil çalışmasını hedefliyor.