Ülkemizin yaşlı vatandaşları için büyük bir ayrıcalık olan 65 yaş üstü ücretsiz toplu taşıma dönemi maalesef sona eriyor. Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği, artan maliyetlerin ağır yükünü omuzlarında hissetmeye başladı. Peki, bu değişiklikler neler olacak?

Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesine ilişkin detaylar belli oldu Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesine ilişkin detaylar belli oldu

Devlet desteği yetersiz kalıyor

Başkan Ercan Soydaş, devletin sağladığı mali yardımın ne yazık ki yetersiz olduğunu belirtti. Bu yardımlara rağmen, maliyetlerin öngörülemeyen bir şekilde arttığını ve bu nedenle 15 Ekim'e kadar mevcut ücretsiz taşıma hizmetini sonlandırmak zorunda kalacaklarını duyurdu.

Esnafların yaşadığı zorluklar

Mesele sadece devlet desteği ile sınırlı değil. Ercan Soydaş, "Ücretsiz taşıma hizmeti, tamamen yolculuk gelirleri ile finanse ediliyor. Esnaf olarak, 2022 yılında yalnızca İstanbul için bu hizmetin maliyeti 1 milyar TL'yi aşmış durumda," şeklinde konuştu. Esnafların bu zor süreçte daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Soydaş, "Kamu bütçesinden herhangi bir finansman almadan bu işi yürütmeye çalışıyoruz," dedi.

Toplu taşıma ve toplumsal etkileri

Bu durum sadece yaşlı vatandaşları değil, esnafı, otobüs işletmecilerini ve toplumun genelini etkiliyor. Taşıma hizmetinin yürütülmesi için gereken 1 milyar TL'lik maliyet, sadece İstanbul'u değil, tüm Türkiye'yi etkileyebilecek bir durum. Yaşlı vatandaşlar için bu hizmetin sona ermesi sosyal hayatlarına ve hareket kabiliyetlerine ciddi olumsuz etkiler yapabilir.

Yeni plana göre ne olacak?

Peki, bu hizmet tamamen kaldırılıyor mu? Hayır, yeni plana göre 75 yaş üstü vatandaşlar için ücretsiz toplu taşıma devam edecek. Ancak 65-75 yaş arasındaki vatandaşlar için indirimli tarifeler uygulanacak. Yani yaşlılar tamamen mağdur edilmeyecek fakat eski alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalacaklar.