Kovid-19'un etkisi bir süredir azalmış gibi görünse de yeni varyantlarla tekrar gündemde. Peki, bu yeni varyantlar maske ve karantina yasaklarını geri getirecek mi?

Maske ve karantina tekrar mı geliyor? Yeni varyantlar ne anlama geliyor?

Son dönemde Kovid-19'un yeni varyantları Eris ve Pirola herkesin gündeminde. Eski günleri hatırlatan bu varyantlar, yeniden kapanma ve maske yasağını gündeme getirebilir mi? KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Varyantların artan sıklığı

Yaklaşık iki yıldır hayatımızı etkileyen Kovid-19, yeni varyantlarıyla tekrar karşımıza çıkıyor. Eris ve Pirola adlı bu varyantlar hakkında detaylı açıklamalarda bulunan Serakıncı, virüsle mücadelede nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı. Serakıncı'nın belirttiği gibi, Eris varyantı, Pirola'ya göre daha yaygın ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da yakından takip ediliyor.

Belirtiler neler?

Pirola'nın belirtileri, genelde grip ve influenza ile benzerlik gösteriyor. Yani boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı gibi semptomlar mevcut. Bu da test yaptırmayan insanlar tarafından daha hızlı yayılmasına neden oluyor. Eris varyantında ise, boğaz ağrısı ve ishal daha çok öne çıkıyor.

Risk grubu için tavsiyeler

Serakıncı'nın da vurguladığı gibi, risk grupları bu dönemde daha fazla dikkat etmeli. Özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklığı düşük olanlar için öneriler mevcut. Uzman, bu grupların kalabalık ve kapalı ortamlardan kaçınması gerektiğini, maske kullanmalarının faydalı olacağını belirtiyor.

Aşılar ne kadar etkili?

Aşıların bu yeni varyantlar üzerindeki etkisi de merak konusu. Serakıncı, bu varyantların mevcut bağışıklık sistemimizi atlatma riskinin olduğunu ancak aşı olan ya da Kovid-19 geçirenlerin yeterli antikora sahip olabileceğini belirtiyor.

23 Nisan Kutlamasında Çocuğu Tekmelemişti! Belediyedeki İşine Son Verildi 23 Nisan Kutlamasında Çocuğu Tekmelemişti! Belediyedeki İşine Son Verildi

Kapanma ihtimali var mı?

Bu iki yeni varyantın getireceği bir kapanma ihtimalinin olmadığını ifade eden Serakıncı, yine de önlemlerin elden bırakılmaması gerektiğini belirtiyor. Özellikle kış aylarının zor geçebileceğini ve grip vakalarının da artabileceğini hatırlatarak, kişisel tedbirlerin artırılması gerektiğini vurguluyor.