Bağ-Kur prim eşitlemesiyle gelen erken emeklilik sevinci, uzmanlar tarafından bir uyarıyla gölgelendi.

Bağ-Kur kapsamındaki erkekler için emeklilik için gereken prim gün sayısı 9000'den 7200'e, kadınlar için ise 7200'den 5400'e düşecek. Bu, Bağ-Kur'luların 5 yıl daha az prim ödeyerek erken emekli olabilecekleri anlamına geliyor. Özellikle EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) için de bu durum önemli.

Kimler Bağ-Kur kapsamında?

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Bağ-Kur kapsamında olanların genellikle şirket ortakları, isteğe bağlı prim ödeyenler, yurt dışı borçlanmaları yapanlar ve kendi işletmesi olan esnaf olduğunu belirtti. Basit usul mükellefler, yani mahalledeki küçük esnaf da Bağ-Kur kapsamında.

Bakan Tekin: Eğitim sadece Bakanlığın, okulların ve öğretmenlerin işi değil Bakan Tekin: Eğitim sadece Bakanlığın, okulların ve öğretmenlerin işi değil

1 milyona yakın kişiye erken emeklilik fırsatı

Yasa yürürlüğe girdiğinde, 1 milyon kişiye erken emeklilik kapısı açılacak. Ancak bu durum, Bağ-Kur'luların tamamını kapsamayacak. Erdursun, "Eğer yasa sadece 1 milyon kişiyi kapsıyorsa, bu diğer Bağ-Kur'lulara haksızlık olur" diyor.

"Toplu emeklilik iptalleri başlayacak"

Uzman Özgür Erdursun, 28 Şubat 2011 tarihinde çıkan bir kanunla iş yeri veya şirket ortaklığı olanların başka yerlerde sigortalı olabileceğini, bu yüzden çok sayıda kişinin sahte sigortalı durumda olduğunu belirtiyor. "Bu durumda olanların emeklilikleri iptal olabilir," diyor ve ekliyor: "Çok sayıda kişinin emeklilik açısından başı belada. EYT süreci tamamlandıktan sonra toplu emeklilik iptallerine geçilecek."