Uzun yıllar sonra Türkiye'de madeni paralara bir yenisi ekleniyor. Piyasada yaşanan bozuk para sorununa çözüm bulmak amacıyla iktidar, 1 liralık madeni paralar üzerindeki baskıyı azaltmak için 2,5 liralık madeni para basımını planlıyor.

34 yıl aradan sonra

2,5 TL'lik madeni paraların son olarak 1989 yılında tedavülden kaldırıldığı biliniyor. Şimdiyse, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan alacağı onayın ardından bu paraları yeniden basmayı planlıyor.

Madeni parada hangi rölyef?

Başlangıçta 2,5 TL'lik madeni parada Atatürk'ün kalpaklı fotoğrafının rölyefi kullanılması düşünüldü. Ancak, bu rölyef Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı anısına basılan 5 TL madeni parada kullanıldı. Bu sebeple yeni 2,5 TL madeni paralar için farklı bir rölyef kullanılması planlanıyor.

TFF'de skandallar bitmiyor. Hatayspor'a 5 milyon TL'lik haciz! TFF'de skandallar bitmiyor. Hatayspor'a 5 milyon TL'lik haciz!

Maliyet ve tasarruf

Maliyet açısından, 1 TL'lik madeni paraların basım maliyetinin 2 lira 30 kuruş olduğu ifade ediliyor. Ancak yeni 2,5 TL'lik madeni paraların da aynı maliyetle basılacak olması, hem tasarruf sağlanmasına olanak tanıyacak hem de piyasada yaşanan bozuk para sorununu hafifletecek.