Önceki günlerde Bilecik ilinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılan Söğüt Altın Madeni tam kapasite ile çalıştığında cari açığa büyük set vuracak. Bugünkü fiyatına denk 400 Milyon dolarlık katkı sağlaması beklenen altın madeni 1.300 kişiye ekmek kapısı oluyor.

Söğüt Altın Madeni’nin yüklenicisi Gübretaş’ın ana hissedarı olan Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Genel Müdürü Hüseyin Aydın birinci fazda yıllık 2.5 ton, ikinci ve üçüncü faz da bitince yıllık 6.5 ton altın üretim kapasitesine sahip olunacağını bildirdi.

İTHALAT AZALACAK CARİ AÇIK KAPANACAK

Altın ithalatçısı olan Türkiye Söğüt Altın Madeni ile ithalatını azaltacak. Hüseyin Aydın: "Biz bunu üreterek ilk ithalatı azaltıyoruz. 2022'de 265 ton altın ithal etmişiz. Üretim 31 ton civarında. Hiç altın madeni çalıştırmasaydık, 296 ton ithal edecektik. Altın fiyatları sürekli değişiyor. Ancak bu tesiste ideal üretme ortamına yani yılda 6.5 ton üretim kapasitesine gelirsek, bugünkü fiyatlarla hesapladığımızda, ithalatta o kadar eksilme olacak. Bugün tonu 60 milyon dolar civarında… Böyle bakıldığında yaklaşık yıllık 400 milyon dolarlık bir ithalatı önlemiş oluruz" diyerek ülkemize sağlanacak katkıdan bahsetti.

KAYNAK 109 TON ALTIN!

Altın madeni aramalarında iki kavram var: rezerv ve kaynak. Kaynak çıkartılacak altın anlamına gelmiyor, çıkartılacak altına rezerv altın denir. Söğüt Altın Maden’inde 60 ton rezerv altın bulunuyor. Kaynağın hepsi birden çıkartılmayacak. Çıkartılma işlemi sürece yayılacağını ve bunun 20 yıl süreceği bildiriliyor.

1300 VATANDAŞA EKMEK KAPISI OLACAK

GÜBRETAŞ MADEN A.Ş. Genel müdürü Halit Semih Demircan şu an bin kişi çalıştığını, tam kapasite çalıştığında 1300 kişiye iş kapısı olacağını bildirdi. Genel müdür Bilecik’te Söğüt’e 30 km uzaklıkta farklı bir altın sahası olduğunu ve bu altın sahasının arama faaliyetleri yakın zamanda başlayacağını bildirdi.