29 Aralık 2023'ten itibaren, Avrupa Birliği (AB) ve Serbest Ticaret Anlaşması (STA) üyesi olmayan ülkelerden Türkiye'ye yapılacak elektrikli araç ithalatı için getirilen yeni şartlar, sektörde büyük bir tedirginlik yarattı. Otomotiv markaları, bu tebliğin iptali için dava açmaya hazırlanırken, bazıları konuyu Dünya Ticaret Örgütü'ne taşımak için girişimlerde bulunuyor. Yeni düzenleme, Türkiye’de faaliyet gösteren birçok yabancı markayı etkileyecek.

AK Parti Milletvekili Latif Selvi: Öğretmen Atamalarında Mülakatın Kaldırılmasında Genel Bir Görüş Var AK Parti Milletvekili Latif Selvi: Öğretmen Atamalarında Mülakatın Kaldırılmasında Genel Bir Görüş Var

20 Servis Açma Zorunluluğu ve İthalat Engelleri

Yeni tebliğe göre, 29 Aralık 2023'e kadar AB ve STA dışındaki ülkelerden ithal edilecek elektrikli araçlar için Türkiye'de 7 bölgede en az 20 servis açılması ve Türkçe çağrı merkezi hizmeti verilmesi gibi şartlar yer alıyor. Bu şartları karşılamayan markalar, ithalat için gerekli 'İzin Belgesi'ni alamayacak. 

Türkiye'de şu anda faaliyet gösteren ve bu yeni düzenlemeden etkilenecek olan Çin menşeli markaların yanı sıra, Avrupa dışında üretilen bazı Japon ve diğer ülkelerin markaları da bu yeni koşulları yerine getirmek için çaba sarf etmek zorunda. Elektrikli araç satışı yapan markalar, belirtilen tarihe kadar gerekli servis ağını kurmak için yoğun bir çaba içinde olacak.