Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 12-13 Aralık 2023 tarihlerini kapsayan görüşmelerdeki tutanakları paylaştı.

Buna göre; Politika faizinde değilşiklik yapılmayıp 22 yılın en çok seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit kaldığını son toplantının tutanaklarında, enflasyon konusunda tüm Fed yöneticilerinin geçen yıl yüzde 2 hedefine dürüst net bir ilerleme yaşandığını ifade etti.

Son 10 ayda 469 organize suç örgütü çökertildi Son 10 ayda 469 organize suç örgütü çökertildi

Hem ana hem de çekirdek enflasyondaki düzelmeye değinilen tutanaklarda, enflasyonun oluşumu arasındaki gidişatın eşit olmadığının farkına vardığı, enerji ve temel mal fiyatlarının son dönemlerde azaldığı veya çok az farklı olduğu, ancak temel hizmet fiyatlarının  hız kesmeden arttığını paylaştı.

Söz konusu olan tutanaklarda, banka yetkililerinin gelecekte politika görüşlerini etkileyecek çeşitli riskleri de değerlendirdiği, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin düşüşe geçtiği ancak enflasyonun hala hedeften fazla olduğu ve fiyat istikrarına ilişkin ilerlemenin durma riskinin sürdüğü aktarıldı.

BAZI FED YÖNETİCİLERİ AŞIRI KISITLAYICI KARARIN RİSKLERİNİN ALTINI ÇİZDİ

Bazı yetkililerin kısıtlayıcı para politikası duruşunun ne kadar zaman sürdürülmesi gerektiğine ilişkin bilinmezliğe ve aşırı kısıtlayıcı duruşun ekonomiyi aşağıya çekme risklerinin altı çizilen tutanaklarda, birkaç yetkilinin Komite'nin gelecek süreçte hedefleri arasında bir tercih yapma zorunda olacağı iddialar arasında yer alıyor.

Bahseilen tutanaklarda, "Politika görünümünü tartışırken yetkililer, politika faizinin bu sıkılaşma döngüsünde muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğunu düşündüler, ancak politikanın seyrinin ekonominin nasıl gelişeceğine bağlı olacağını belirttiler." ifadeleri aktarıldı.

2024'TE FAİZ İNDİRİMİ UYGULANACAK MI?

Fed yetkililerinin neredeyse tamamının beklentileri arasında enflasyon görünümündeki iyileşmeyi yansıtacak şekilde 2024 sonuna kadar faiz oranları için daha düşük bir hedef aralığının uygun olacağını öngördüğü vurgulanan tutanaklarda, ancak yetkililerin görünüme ilişkin alışılmadık derecede yüksek belirsizliğe ve ekonominin faiz oranlarının daha da artırılmasına neden olabilecek şekilde gelişmesinin mümkün olduğunu da işaret ettiği aktarıldı.

Tutanaklarda, "Birkaç yetkili koşulların hedef aralığını mevcut seviyesinde tahmin ettiklerinden daha uzun süre tutulmasının gerekebileceğini de gözlemledi." ifadeleri yer aldı.

Banka yetkililerinin genel olarak para politikası görüşlerinin alınmasında dikkatli ve verilere dayalı bir yaklaşım sürdürülmesinin altı çizilen tutanaklarda, enflasyon açıkça düşene kadar para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalmasının doğru olacağının tekrarlandığı ortaya çıktı.

Fed'in önümüzdeki süreçteki toplantısı 30-31 Ocak tarihlerinde yapılması bekleniyor.