Brent petrol fiyatlarının Aralık ayında yaşadığı düşüşe rağmen, dünyaca ünlü ABD yatırım bankası Goldman Sachs'tan önemli bir tahmin geldi. Banka, petrol talebindeki güçlü büyüme ve OPEC+ grubunun üretim kesintilerine devam etmesiyle birlikte, 2024 yılında Brent ham petrolünün varil fiyatının 80-100 dolar aralığında olabileceğini öngörüyor.

Goldman Sachs, elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla petrol talebinin ve üretiminin etkileneceğini belirtti. Banka, 2050 yılına kadar elektrikli araçların günlük 6 milyon varil petrol üretimini ortadan kaldırabileceğini tahmin ediyor. Bu durumun, OPEC+ grubunun pazar payını azaltarak ve petrol fiyatlarını yükselterek sonuçlanabileceğini ifade etti.

Bankanın 2024 Brent petrolü için tahmini 80-100 dolar aralığında. Ancak, riskleri ılımlı bir şekilde aşağı yönlü olarak değerlendiren Goldman Sachs, Aralık 2024 Brent tahmininin 93 dolar/varil olduğunu belirtti. Talepteki güçlü büyüme ve ABD'deki arz artışının yavaşlamasıyla birlikte, OPEC arzının düşük kalmasının bu fiyat aralığını destekleyeceği belirtildi.

Galatasaray'da Dursun Özbek yeniden başkanlığa aday Galatasaray'da Dursun Özbek yeniden başkanlığa aday

Eğer Goldman Sachs'ın tahminleri gerçekleşirse, akaryakıt fiyatlarında önemli bir yükseliş yaşanabilir ve dolar kurundaki artışın etkisiyle akaryakıt fiyatları 50 liraların üzerine çıkabilir.