Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi dolayısıyla hicri takvime göre her Rebiülevvel ayının 12. günü Mevlid Kandili olarak kutlanıyor. Buna göre Mevlid Kandili bu yıl ise 26 Eylül Salı günü.

Mevlid sözlükte "doğum yeri, zamanı" anlamına geliyor. İslam kültüründe ise Hazreti Muhammed'in doğumunu, bu kapsamda yapılan törenleri ve eserleri ifade etmek için kulanılıyor. 

Bu güne özel Kandil mesajları:

20230923_161104_0000

-Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Mevlid Geceniz kutlu olsun.

-Baki sevgiler adına nice dilekler vardır. Ölümü bile ayırır saymayan gönüller vardır. Mesafeler araya set çekmişse ne çıkar, dualarda birleşen gönüller vardır. Hayırlı kandiller

-Gecenin güzel yüzü yüreğine dokunsun, şeytаn senden uzаktа, melekler bаşucundа olsun, güneş öyle bir geceye doğsun ki duаlаrın kаbul kаndilin mübаrek olsun.

-Mekke ufuklаrındа Allаh'ın nuruylа ümmetini selаmlаyаn gül yüzlü nur peygаmberin selаm ve şefааti üzerimize olmаsı dileğiyle Mevlid Kаndiliniz Mübаrek olsun.

-Sofranız afiyetli, paranız bereketli, kararlarınız isabetli, yuvanız muhabbetli, kalbiniz merhametli, bedeniniz sıhhatli, yüzünüz mutlu, Mevlid Geceniz Mübarek Olsun.

Mevlid Kandili kutlamak caiz mi?

Bu konuda alimler arasında farklı görüşler vardır.

İbn Teymiyye (el-Fetâva’l-kübrâ, I, 372), onu takip eden Vehhâbî ulemâsı ve Muhammed Abduh gibi çağdaş ıslahatçı âlimler mevlid kutlamalarına karşı çıkmışlardır. Vehhâbî geleneğine mensup çağdaş âlimlerden Suudi Arabistan müftüsü Muhammed b. İbrâhim li Şeyh, Abdülazîz b. Abdullah b. Bâz, Hammûd b. Abdullah et-Tüveycirî gibi şahsiyetler her çeşit mevlid kutlamasına karşı çıkarak bu konuda risâleler kaleme almışlardır.

Diğer birçok alim tarafından Hz. Peygamber’in dünyaya gelmesi sebebiyle sevinmenin, onun doğum günü münasebetiyle muhtaçlara yardımda bulunmanın, Resûl-i Ekrem’e dair şiirler okumanın, güzel elbiseler giyerek sevinç gösterisinde bulunmanın birer güzel amel olduğunu, dolayısıyla mevlid kutlamalarının hoş karşılanması gerektiğini savunmuştur. 

Bu âlimlere göre ayrıca Hz. Peygamber kendisine pazartesi günü oruç tutmanın fazileti sorulduğunda, “Bu benim doğduğum ve bana vahiy indirilen gündür” diyerek (Müsned, V, 297, 299; Müslim, “Ṣıyâm”, 197) bir bakıma bugüne önem atfetmiş, bugün yapılan ibadetlerin makbul ve kabul olacağını belirtmişlerdir.

Mevlid kandilinde yapılabilecek ibadetler:

-Nafile oruç tutmak

-Salâvat-ı Şerife getirmek

-Kur'an okumak

YÖK Başkanı: İlk 500'deki üniversite sayımızı 10'a çıkarmayı hedefliyoruz YÖK Başkanı: İlk 500'deki üniversite sayımızı 10'a çıkarmayı hedefliyoruz

-Nafile veya kaza namazı kılmak

-Sadaka vermek