Tarım ve Orman Bakanlığı, üst üste iki yıl ekilmeyen tarım arazilerini kiralayarak 776 bin hektarlık alanı tarıma kazandırmayı planlıyor. Bu düzenleme kapsamında, tespit edilen ekilmeyen arazilerin kiralanma süreciyle ilgili detaylar şu şekilde:
Mülkiyet Hakkı Korunacak
Arazi sahiplerinin mülkiyet hakkına dokunulmayacak. Kiralama sezonu sonunda tarlasını işlemek isteyen üretici, arazisini işleyebilecek.
Öncelik Aynı Köy ve İlçedeki Çiftçilere
Arazi kiralamada öncelik, ekilmeyen tarlanın tapu üzerindeki hak sahiplerine verilecek. Eğer arazi sahiplerinden biri kiralamazsa, köy ve ilçedeki diğer çiftçilere, daha sonra Sivil Toplum Kuruluşlarına, son olarak ise 3'üncü şahıslara ve şehir dışındaki şirketlere kiralanabilecek.
Kiralama Süresi Bir Yıl Olacak
Kiralama süresi bir yıl olarak belirlenecek. Aynı kişilere ikinci yıl kiralama yapılmaması öngörülüyor. Kiralama bedeli, rayiç kira bedelinden düşük olamayacak ve arazi sahiplerinin hesabına yatırılacak.
Uydu Tespiti ile Kontrol
Ekilmeyen araziler, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri ve yerinde yapılacak kontrollerle tespit edilecek. İşlenmeyen tarım arazilerinin tespitinde, içinde bulunulan yılın 1 Eylül tarihi ile hasat dönemi dikkate alınarak en geç takip eden yılın 31 Ağustos'a kadar olan süre göz önünde bulundurulacak.
Çiftçiye Bilgilendirme Mesajı Gönderilecek
Arazisinde üretim yapmayan çiftçiler, uydu görüntüleri ve diğer bilgiler doğrultusunda uyarılacak. İkinci yıl da ekim yapılmazsa, arazi otomatik olarak kiraya verilecek.
Tarımsal Desteklerden Yararlanılabilecek
Kiralanan tarım arazileri, sözleşme tarihinden itibaren on beş gün içinde kiracıya teslim edilecek. Kiracılar, kiraladıkları araziler için tarımsal desteklerden faydalanabilecek.
Seralar Kiralama Kapsamında Değil
Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama kapsamında yer almayacak. Ancak bu alanlarda üretim yapılması için teşvikler sunulacak.