Yükseköğretim Kurumları Başkanı Erol Özvar, bugün yaptığı açıklamada üniversitelerde yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında yeni bölüm ve programların açılacağını duyurdu. Toplamda 17 programın açılacağı belirtildi, bunlardan 2'si ilk kez olacak.

CHP belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi yayınlayacak CHP belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi yayınlayacak

Açıklamaya göre, 5 lisans ve tamamı yeni olan 12 ön lisans programı ile yapay zekâ, dijitalleşme ve veri alanlarında eğitim verileceği ifade edildi. Bu programlar arasında, "Veri Bilimi ve Analitiği" ile "Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi" gibi lisans düzeyinde ilk kez açılacak bölümler de yer alıyor.

Ön lisans düzeyinde açılacak programlar arasında ise "Yapay Zekâ Operatörlüğü", "Büyük Veri Analistliği", "Otonom Sistemler Teknikerliği", "Dijital Dönüşüm Elektroniği", "Robotik ve Yapay Zekâ", "Oyun Geliştirme ve Programlama", "Bulut Bilişim Operatörlüğü", "İmalat Yürütme Sistemleri", "Kurumsal Bilişim Uzmanlığı", "İnsansız Araç Teknikerliği", "Ön-Yüz Yazılım Geliştirme", "Arka-Yüz Yazılım Geliştirme" gibi programlar bulunuyor.

Açıklamada, bu programların açılacağı üniversiteler de belirtildi. 20 üniversitenin bu programlara ev sahipliği yapacağı kaydedildi. Bu üniversiteler arasında Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi gibi önemli kurumlar bulunuyor. Bu adımın, Türkiye'nin yapay zeka ve dijitalleşme alanındaki yeteneklerini geliştirmesi ve teknolojiye dayalı ekonomik büyümeyi teşvik etmesi bekleniyor.