Diğer borsalardan kendini belli eden yükselişler, gram altın fiyatlarını en üst seviyelere çıkardı. Bu rekor, Amerikan Merkez Bankası'nın faiz politikalarına yönelik piyasa tahminleri ve global jeopolitik gerginliklerin etkisiyle oluştu. Fakat Jeopolitik gelişmelerin de etkisiyle altın rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor.

Ons altın günü 2062 dolardan selamladı. Gün içinde en az 2062 dolar, en fazla da 2073 dolar seviyesine çıktı. Şu sıralar 2069 dolardan işlem sağlanıyor.


Kapalıçarşı'da ise gram altın saat 07:40 sıralarında 2056 lira ile tarihi yüksek seviyeye geldi. Şu sıralar yüzde 1,25 oranında primle 2054 liradan satışta.

ULUSLARARASI PİYASALARDA 1972 LİRA 
Gram altın uluslararası piyasalarda en az 1954 lira, en fazla de 1974 lirayı gördü. Şu sıralar 1972 liradan işlem gerçekleştiriyor.


Altın fiyatlarınaki dalgalanmalarla ilgili açıklmalarda bulunan, altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk yatırımcılara dikkat çeken açıklamlarda bulunup yeni zirve için tarih verdi:

" Uzakdoğu borsalarında sert bir yükseliş yaşandı; örneğin, altın fiyatları 2148 dolara kadar çıktı. Altın geçen haftalarda 2070 dolar seviyelerinden kapanış yapılmıştı. Özellikle Amerikan Merkez Bankası Başkanı'nın bir toplantıda yaptığı konuşmada, faiz indirimlerinin sonuna gelindiğini belirtmemesi dikkat çekiciydi.


Aksine, alınan tedbirlerin olumlu olduğunu ve yüksek faizin devam edeceğini ifade etti. Ancak piyasa, bu durumu kendi istediği gibi algıladı ve faiz artırımlarının sonuna gelindiği, faiz indirimlerinin yılın ilk çeyreğinin sonunda başlayacağı şeklinde bir algı oluştu.

Asya borsalarında altın 2020-2034 dolar seviyelerinde işlem görmüştü. Asya piyasalarında altına olan ilgi devam etti ve düşüşlerde Merkez Bankaları devreye girdi. Ayrıca, jeopolitik gerginlikler de altın fiyatlarını etkiliyor. Örneğin, Ukrayna-Rusya Savaşı ve İsrail-Filistin çatışması gibi gelişmeler altını destekleyen unsurlar arasında yer aldı.

Genel olarak, Noel Baba rallisi olarak adlandırılan yıl sonu rallisinde altın fiyatlarının yükseldiğini gördük. Yeni yıla girerken, altın fiyatlarının yukarı yönlü hareket ettiği ve yeni pozisyonlar alındığı gözlemleniyor.

Fakat altın fiyatlarında geçtiğimiz haftalardaki kapanışlarda sert düşüşler görüldü. Dış piyasanın etkisiyle altın fiyatları 1864 liraya kadar gerilemişti.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın geçen haftalardaki konuşmasında, faiz indirimlerine başlanacağını belirtmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın Amerikan Merkez Bankası'ndan daha erken faiz indirimine başlayacağı beklentisi de altının daha fazla düşmesini engelleyecek gibi görünüyor.

Altında 2024 itibariyle 2200 dolar, ilk çeyrek veya ilk yarı itibariyle bekleniyor ve ikinci yarı itibariyle faiz indirimlerinin başlamasıyla 2400 dolar seviyeleri görülebilir. İç piyasada ise, Dolar/TL ile şekillenen fiyatlar yeni rekorlar kırıyor. En son 1970 TL seviyelerine kadar çıktı.


Dolar/TL'de aylık faiz oranında bir yükseliş görülüyor ve sene sonu beklentisi 30 TL seviyelerinde. Yeni yıl itibarıyla gram altında önümüzdeki süreçte 2000 lira seviyelerinin görülmesi bekleniyor. Altın fiyatları 2024 yılında ise yeni rekorlar kırabilecek gibi görünüyor.

Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor

Faizlerin yükselmesiyle emlak piyasasında satışların arttığını ve bu satışların döviz veya altın karşılığında yapıldığını görüyoruz. Jeopolitik gerginlikler, özellikle Ortadoğu'da, altın fiyatlarını etkileyen önemli bir faktör. Sonuç olarak, altın piyasasında dengelenme var, ancak altına olan ilgi devam ediyor.


Bankadaki altını satıp fiziki altın almak isteyenler var ve dövize olan ilgi azalmış durumda. Dövizde istikrarlı bir seviye oluşmuş durumda ve faiz artırımları devam ederse, dövize olan ilgi daha da azalabilir." ifadelerinin altını çizdi.