Uzun çalışma saatleri ve uykusuzlukla başa çıkmak için sıklıkla tercih edilen kahvenin, vücut enerjisi üzerindeki etkileri konusunda uyku uzmanı Dr. Carol Ash, önemli bilgiler paylaştı. Dr. Ash, insanların çoğunlukla sadece uyanık kalmak amacıyla kahveye başvurduğunu, ancak bu alışkanlığın beklenmedik sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Kafein ve Adenozin

Dr. Ash, kafeinin beyindeki adenozin reseptörlerine bağlanarak uyanıklık hissi yarattığını açıkladı. Adenozin, beyinde yorgunluğa neden olan ve uyku baskısı oluşturan bir nörokimyasaldır. Kafein, adenozinle etkileşime girerek geçici olarak uyanıklık sağlasa da, bu durum adenozinin üretimini veya birikimini durdurmaz.

Kafeinin Etkisi

Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atamasına İlişkin Kılavuz yayımlandı. Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atamasına İlişkin Kılavuz yayımlandı.

Dr. Ash, kafeinin etkisinin geçmesiyle birlikte vücutta ani bir adenozin birikimi yaşandığını ve bu durumun kazalara neden olabilecek ani yorgunluk hissine yol açabileceğini belirtti. Bu nedenle kahve tüketiminin sadece anlık bir uyanıklık sağlamakla kalmayıp, sonrasında enerji düşüşüne neden olabiliyor.