Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama

Üniversitelerdeki seçmeli derslere olan ilgi, karaborsa ticaretini de beraberinde getirdi. Özellikle kredi doldurmak amacıyla kullanılan seçmeli dersler için açık artırmalar düzenleniyor. İhtiyacı olmadığı halde seçmeli ders alan öğrenciler, bunları mezun olmak için bekleyenlere 2-5 bin lira arasında satıyor.

Bahar dönemi ders kayıtları başladı ve öğrenciler arasında 'satılık seçmeli ders' pazarı hareketlendi. Zorunlu derslerin dışında kredi doldurmak için alternatif seçmeli dersler bulunuyor ancak bunları seçmek kolay değil. Sistem açıldığında hızlı davrananlar istedikleri dersi kapıyor ancak asıl pazarlık daha sonra başlıyor. Öğrencinin seçtiği dersler danışman onayına gönderilmeden önce bir süre askıda kalabiliyor.

'Ekle-çıkar' yapmak için öğrencilere kolaylık sağlanıyor ve bu noktada ticaret başlıyor. Öğrenciler arasında ders alımı ve satımıyla ilgili iletişim kuruluyor ve bu iletişim bazen WhatsApp gruplarında, bazen yüz yüze gerçekleşiyor. Ders almak isteyenler, arkadaşlarından aldıkları dersler için 2 bin ile 5 bin TL arasında değişen fiyatlar ödüyorlar. Bazı öğrenciler birden fazla kişinin aynı dersi istemesi durumunda açık artırmaların yapıldığını belirtiyorlar. Anlaşma sağlandığı zaman ise ders seçme sisteminde sessiz bir gece yarısı aktiflik yaşanıyor.

Üniversiteler bu duruma tepkili ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi bir duyuru yayımlayarak ders ticaretine yaptırımların uygulanacağını belirtti. Duyuruda, ders ticaretine karşı kontenjan artırımına gidilmeyeceği ve para karşılığı ders alımını teklif edenlerin bölüm başkanlığına bildirilmesi gerektiği vurgulandı. Bu konuda yapılan ihlaller için gerekli soruşturmaların başlatılacağı ifade edildi.