12. Kalkınma Planı kapsamında, mesleki ve teknik öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla önemli bir adım atılıyor. Bu çerçevede, üniversitelerle işbirliği yapılarak mesleki öğretmen yetiştirme programları açılacak. 

Gözler Öğretmen Atamalarına Çevrildi! Kabine Toplantısı Ne Zaman? Gözler Öğretmen Atamalarına Çevrildi! Kabine Toplantısı Ne Zaman?

Kalkınma Planı çerçevesinde, mesleki ve teknik eğitimde özel sektörle işbirliği artırılacak. Bu işbirliği ile tüm paydaşların rolleri ve sorumlulukları tanımlanacak, mesleki eğitim yönetim modeli geliştirilecek. Mesleki ve teknik eğitim süreci bütüncül olarak planlanacak ve eğitim kademeleri arasında birbirini tamamlayıcı programlar geliştirilecek.
Bu önemli adımlardan biri, mesleki eğitimde ders seçimi dahil karar alma süreçlerine özel sektörün ve ailelerin katılımının önünün açılması olacak. Ayrıca, mesleki ve teknik öğretim alanlarındaki öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla üniversitelerle işbirliği yapılarak mesleki öğretmen yetiştirme programları açılacak.

Öğrenciler, mesleki ve teknik eğitimde firma eğitim merkezi altyapısından yararlanacak, özel sektör ile mesleki ve teknik eğitim kurumları arasında finansman dahil uzun vadeli işbirliği sağlanacak. Bu sayede, öğrencilerin staj ve işletmede mesleki eğitim uygulamalarının niteliği artırılacak.

Kalkınma Planı, mesleki ve teknik eğitimde teknolojinin yoğun kullanımını teşvik ederek öğrencilerin dijital becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Aynı zamanda, akademik, mesleki, dijital, sosyal ile duygusal becerileri içeren kapsayıcı bir ölçme ve değerlendirme sistemi geliştirilmesi planlanıyor.

Kalkınma Planı, Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimi ulusal beceri tanımlaması yaparak geliştirmeyi amaçlıyor ve iş gücü piyasası ile mesleki ve teknik eğitim arasındaki uyumu sağlamak için teşvik mekanizmaları öngörüyor. Ayrıca, özel sektörle işbirliği içinde bölgesel ve sektörel düzeyde beceri ihtiyaç haritaları çıkarılacak.