Ekonomistler, yerel seçim sonrasında bazı ürünlerdeki vergi artışıyla birlikte zorlu bir döneme girileceğini ve Türk Lirası'ndaki değer kaybının devam edeceğini öngörüyor. Yerel seçimlerin gerçekleşeceği 31 Mart'a, enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda gidilmesi dikkat çekiyor. Seçim sonrasında ise dikkatlerin, parasal ve mali sıkılaştırma önlemlerinin yanı sıra döviz kurlarının nasıl bir seyir izleyeceğine odaklanması bekleniyor.

Ekonomide alınacak önlemler arasında vergi artışları öne çıkıyor. Ekonomistler, seçim sonrasında maliye politikasında sıkı bir duruşun benimsenerek kemerlerin sıkılacağını düşünüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun düşürülmesi için iç talebin kontrol altına alınması gerektiğini vurguluyor.

Matematik Derslerinde Algoritma-Bilişim Odaklı Yaklaşım Yaygınlaşıyor Matematik Derslerinde Algoritma-Bilişim Odaklı Yaklaşım Yaygınlaşıyor

Bluebay Asset Management'dan kıdemli analist Timothy Ash, faiz artışının olumlu bir adım olduğunu belirterek politikanın seçim sonrasında da sıkı kalması gerektiğini ifade ediyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerindeki azalıştan endişe duyan Ash, Türklerin yerel seçimlerin ardından büyük bir devalüasyonun daha yaşanacağına inandığını söylüyor.

Capital Economics'ten gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti Liam Peach'e göre, Merkez Bankası'nın faiz artışının etkili olduğunu ve seçimden sonra en az bir faiz artırımı daha yapılmasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Maliye politikasında ise daha fazla önlem alınması gerektiğini ifade eden Peach, vergi artışlarının yanı sıra hükümet harcamalarının kısıtlanması ve altyapı projelerine yönelik sermaye harcamalarının azaltılmasının beklendiğini söylüyor.

Türkiye ekonomisinin geçtiğimiz yıl aşırı ısındığını belirten Peach, bütçe açığının kontrol altına alınması ve Merkez Bankası'nın reel faiz oranlarını yüksek tutmasıyla durumun bu yıl değişeceğini düşünüyor. Faiz artışının geçici bir destek sağlayacağını ancak TL'de daha fazla değer kaybı beklediğini ifade eden Peach, Merkez Bankası'nın rezervlerini yeniden inşa etmesiyle TL'nin değer kaybının hızlanabileceğini belirtiyor.

Son olarak, Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşunu sürdüreceği mesajı verildi ve yerel seçimlere 10 gün kala 500 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirildi. Geçen Temmuz ayında ise genel KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilmişti. Ancak bazı temel gıda ürünlerinin KDV oranında indirim yapılmıştı.