Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, TÜFE'nin uluslararası standartlarda enflasyonu ölçmek için her ay 81 il ve 228 ilçeden toplamda 564,710 fiyatın derlendiği vurgulandı.

Gözler Öğretmen Atamalarına Çevrildi! Kabine Toplantısı Ne Zaman? Gözler Öğretmen Atamalarına Çevrildi! Kabine Toplantısı Ne Zaman?

Özellikle "algılanan enflasyon" olarak adlandırılan verinin, TÜİK tarafından gerçekleştirilen "tüketici eğilim anketi" kapsamında vatandaşlara yöneltilen belirli bir soru üzerinden elde edildiği ve bu anketin mikro verisinin araştırmacıların kullanımına açık olduğu ifade edildi. Açıklamada, bu verinin manipülatif bir yaklaşımla, tüketicilerin geçmiş 12 aydaki enflasyon algısını yansıtarak resmi TÜFE verisini eleştirmenin yanıltıcı olduğu belirtildi.

TÜİK, tüketicilerin enflasyon algısı ile resmi TÜFE verisinin farklı olmasının doğal bir durum olduğunu ve bu oransal farkın Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla daha düşük olduğunu vurguladı. Özellikle 2023 yıl sonu itibarıyla TÜFE'nin yıllık değişim oranının yüzde 64.77, tüketicilerin ise bu döneme ilişkin tahmininin yüzde 96 olduğu bilgisi paylaşıldı.