Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel görüşmesi bugün gerçekleşecek! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel görüşmesi bugün gerçekleşecek!

AK Parti ağırlıklı olarak ekonomik düzenlemeler içeren 78 maddelik yeni torba yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu. Yeni torba yasa teklifi, sosyal medya fenomenlerinin, bireysel kurs, eğitim, veri işleme, geliştirme ve ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağladıkları kazançlardan belirli bir sınırı aşmamak kaydıyla gelir vergisinden muaf tutulmalarını öngörüyor.

Teklifte yer alan düzenlemelere göre, sosyal içerik üreticiliği ve mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği kazanç istisnasının kapsamı genişletilecek. Bir yıl içinde elde edilen kazancın 1 milyon 900 bin lirayı aşması durumunda oranlı gelir vergisi tarifesine tabi tutulan gelirler, sosyal medya fenomenlerinin faaliyet gösterdiği alanlarda internet sayfaları ve benzeri elektronik ortamlarda verilen hizmetlerde de vergilendirilecek.

Ayrıca, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme, geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetler de muafiyet kapsamına dahil edilecek. Halihazırda 9 bin 676 mükellefin mevcut düzenlemeden faydalandığı belirtiliyor.

Diğer Önemli Düzenlemeler:

Konut kredilerine uygulanan banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnası, tek konutla sınırlandırılacak.


Türkiye dışında yerleşik kurumların ödenmiş sermayesinin en az yüzde 50'sine sahip olan gerçek kişilere, elde edilen kâr payının Türkiye'ye getirilmesi şartıyla elde edilen kâr paylarının yarısı gelir vergisinden muaf tutulacak.


Yabancılara verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama gibi hizmetlerden elde edilen kazançların Türkiye'ye transfer edilmesi durumunda yüzde 80 indirim uygulanabilecek.


Tütün ve alkollü içki kaçakçılığına karşı önlemler artırılacak.


Petrol piyasasında belge düzenleme kullanma suçları ve ödeme kaydedici cihaz eylemlerinden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkumiyet bulunanlara yeniden lisans verilmeyecek.


6 Şubat depreminden sonra girdi fiyatlarında öngörülmeyen artışlar yaşayan inşaat şirketlerine ilave fiyat farkı ödenecek.


Finansal sıkıntıda olan işletmelerin borçlarını yeniden yapılandırabilmelerine imkan sağlayan mevcut düzenlemenin uygulama süresi 2 yıl uzatılacak.


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına karşılık gayrimenkul alınmasına ilişkin maddenin uygulama süresi 31 Aralık 2028 tarihine kadar uzatılacak.