TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de paylaşıldı.

Bu kapsamda, Merkez Bankasınca tespit edilen kredilerin aylık yüzde 2 büyüme tutarını geçen bölümü için TL cinsinden zorunlu karşılık 1 yıl süreyle bloke edilecek.

TCMB, ilave sıkılaşma çalışmalarına ilişkin açıklamasında, kredi büyüme kısıtlamalarına ilişkin programın faaliyetini çoğaltmak niyetiyle menkul kıymet tesisine ilave olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine dair hazırlıkların sürdüğü belirtilmişti.

Açıklamada, kredi büyümesine bağlı olarak menkul kıymet tesisi çerçevesinde, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye azaltılmasında, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının tutulması gerektiği söylenmişti.

Gözler Öğretmen Atamalarına Çevrildi! Kabine Toplantısı Ne Zaman? Gözler Öğretmen Atamalarına Çevrildi! Kabine Toplantısı Ne Zaman?

TCMB Para Politikası Kurulu'nun 22 Şubat'taki görüşmelerine yönelik paylaşılan değerlendirmede, "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecektir." ifadeleri paylaşılmıştı.