Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, son zamanlarda izinsiz sermaye piyasası işlemlerinde artış olduğunu belirterek, yatırımcıları piyasanın üstünde getiri vaadedenlere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Gönül, Uluslararası İşbirliği Platformu tarafından düzenlenen Boğaziçi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, sermaye piyasalarındaki gelişmelere ve alınan önlemlere dair çeşitli bilgiler paylaştı.

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı

Başkan Gönül, Türkiye'de sermaye piyasalarının son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini ifade ederek, Borsa İstanbul'da işlem gören şirket sayısının 529, toplam piyasa değerinin ise 11 trilyon TL'ye ulaştığını vurguladı. Ayrıca, 2023 içinde 45 şirketin halka arz edildiğini ve toplamda 63,5 milyar TL fon sağlandığını belirtti.

Gönül, yeşil ve sürdürülebilir borçlanma araçlarına odaklandıklarını ve bu alandaki ihraçları artırmak için çaba harcadıklarını söyledi. Yeşil Borçlanma Aracı, Sürdürülebilir Borçlanma Aracı, Yeşil Kira Sertifikası ve Sürdürülebilir Kira Sertifikası gibi enstrümanları geliştirdiklerini ifade etti.

Ayrıca, Girişim Sermayesi Pazarı'nda başlangıç aşamasındaki işletmelerin sermaye artırımı yoluyla paylarını satışa sunabileceğini açıkladı ve bu pazardaki ilk halka arzların yakın zamanda gerçekleşeceğini belirtti.

Başkan Gönül, Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu ile birlikte çok yakında Finansal Okuryazarlık Portalı'nı açacaklarını ve finansal eğitimin önemine vurgu yaparak, bu konuda gençlere ve ev hanımlarına yönelik çeşitli eğitim girişimleri planladıklarını dile getirdi.

Ancak, Gönül, son zamanlarda artan izinsiz sermaye piyasası işlemlerine dikkat çekerek, yatırımcıları bu tür vaadlere karşı uyanık olmaları konusunda uyardı. SPK'nın 2023 yılında denetimi tamamlanan 48 dosyada toplam 131 kişi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ve internet üzerinden yurt dışında kaldıraçlı işlemler yaptıran 1321 internet sitesini kapattırdığını açıkladı.

Başkan Gönül, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin arttığını ve kısa sürede yabancı yatırımcı payının artmasını beklediklerini söyledi. Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi ve mevzuatın daha anlaşılır hale getirilmesi konusundaki çalışmaların devam ettiğini ifade etti.