Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Yargıtay'ın kararı doğrultusunda memurlara yönelik önemli bir düzenleme gerçekleştirdi. Bu değişiklikle birlikte hizmet borçlanması yapan memurların borçlandıkları süreler, emeklilik hesaplanırken sayılabilecek. Bu uygulama, memurlara daha erken emekli olma imkanı tanıyacak.

SGK tarafından yayımlanan genelge ile Ekim 2008 tarihinden önce sigortalılığı bulunan ve sonrasında memur statüsünde çalışmaya başlayanların hizmet borçlanmaları, sigorta başlangıç tarihini öne çekebilecek. Daha önce bu tür borçlanmaların sigorta başlangıç tarihini öne çekmediği bir uygulama bulunuyordu.

Yoğun Bakımdaki Hastaya Cinsel Saldırıda Bulunmuştu! O Hemşireye İyi Hal İndirimi Yapıldı Yoğun Bakımdaki Hastaya Cinsel Saldırıda Bulunmuştu! O Hemşireye İyi Hal İndirimi Yapıldı

Bu düzenleme, SGK'nın genelgesiyle hayata geçirildi. SGK, değişikliği yapma sebebini, "Kanunun bir maddesi ile verilen bir hakkın yine Kanunun başka bir maddesi ile yok sayılması ve borçlanma yapan sigortalılar aleyhine bir uygulamanın oluşması sonucunu doğuracaktır" ifadeleriyle açıkladı.

Yargıtay'ın bu konudaki kararı da etkili oldu. Bir sigortalının, Ekim 2008 öncesinde başka bir sigorta statüsünde çalışıp, sonrasında memur statüsüne geçmesi durumunda yaptığı hizmet borçlanmalarının emeklilikte dikkate alınmamasına ilişkin İzmir Hukuk Dairesi'nde açılan davada, Yargıtay sigortalı lehine karar verdi. Bu karar, SGK'nın bu konuda düzenleme yapmasını tetikledi.

Yapılan değişiklikle birlikte Ekim 2008'den sonra memur statüsünde sigortalı olan ancak öncesinde SSK, Bağ-Kur veya özel sandıklar kapsamında sigortalılığı bulunanların hizmet borçlanmaları emeklilik hesabında dikkate alınacak ve sigorta başlangıç tarihleri öne çekilecek. Ancak bu düzenleme, Ekim 2008'den önce sigortalılığı bulunan ve sonrasında memur statüsüne geçenleri kapsamayacak. Bu durumda, ilk defa Ekim 2008 sonrasında memur statüsünde çalışmaya başlayanların hizmet borçlanmaları öne çekilecek ve emeklilik hesaplamalarında dikkate alınacak.