Tedarik endüstrisinin performansı, geçen yılın en büyük ürün grubu olarak öne çıkıyor. Yüzde 40,4'lük payıyla 14 milyar 154 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren tedarik endüstrisi, sektörün başarısında önemli bir rol oynadı. Buna ek olarak, binek otomobiller ihracatında yüzde 19, otobüs-minibüs-midibüs segmentinde yüzde 57, çekicilerde yüzde 22'lik bir artış görüldü. Ancak, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatında yüzde 3'lük bir gerileme kaydedildi.

Almanya, Türkiye'nin otomotiv ihracatında önemli bir konumunu sürdürerek 2023 yılında yüzde 11'lik bir artışla 4 milyar 854 milyon dolarlık ürün aldı. Aynı dönemde Fransa'ya yüzde 33, İtalya'ya yüzde 21,5, İspanya'ya yüzde 34, Polonya'ya yüzde 21, Slovenya'ya yüzde 21, Belçika'ya yüzde 13, Rusya Federasyonu'na yüzde 42, Romanya'ya yüzde 28, Hollanda'ya yüzde 30 artış kaydedildi. Ancak, ABD'ye yapılan ihracatta yüzde 29'luk bir düşüş görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Öğretmen Mülakatına Son Noktayı Koydu Cumhurbaşkanı Erdoğan Öğretmen Mülakatına Son Noktayı Koydu

Geçen yılın Aralık ayında tedarik endüstrisi, 1 milyar 109 milyon dolarlık dış satım ile bir kez daha en büyük ürün grubu oldu. Binek otomobillerin ihracatı 1 milyar 96 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların dış satımı 506 milyon dolar, çekicilerin ihracatı 140 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs segmentinin dış satımı ise yüzde 44'lük bir artışla 289 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Geçen ay içinde AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 66'luk bir pay ve 2 milyar 94 milyon dolar ile öne çıktı. AB ülkelerine yapılan dış satım, Aralık 2022'ye kıyasla yüzde 0,5 artış gösterdi. Diğer Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta yüzde 12,5'lik bir pay ve yüzde 7'lik bir artış görülürken, Afrika ülkelerine yapılan ihracatta yüzde 49'luk bir artış kaydedildi.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nden gelen açıklamada, sektörün Aralık ayında 3,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek tarihi bir rekora imza attığı vurgulandı. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, bu başarıya imza atan tüm ihracatçı firmaları tebrik etti ve geçen yılın tamamında tüm zamanların rekorunu kırmaktan dolayı gurur duyduklarını ifade etti.