Bankaların kredi ve otomatik ödeme faiz oranlarını artırmasıyla birlikte, vatandaşların kredi kartlarına ya da banka hesaplarına verdiği otomatik ödeme talimatlarının aslında ücretsiz olmadığı ortaya çıktı. Gelen son dakika açıklamasına göre, bu hizmetin altından faiz maliyetleri çıktı.

Banka Promosyonları ve Otomatik Ödeme

Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama

Emekli promosyonları gibi kampanyalarda sıkça rastlanan otomatik ödeme talimatı, bankaların faiz işletme yöntemiyle vatandaşları zor durumda bırakıyor. Faturaların otomatik olarak ödenmesi, hesap kesim tarihine kadar olan süre için faiz maliyetine yol açıyor.

Faiz Yükü

Bir banka müşterisinin, 720 TL'lik elektrik faturası için 25 TL faiz ödediğini belirtmesiyle başlayan tartışmalar, faturaların artması ve faiz oranlarının yükselmesiyle daha da alevlendi. Vatandaşlar, otomatik ödemenin asıl amacının fatura ödeme günlerini kaçırmamak olduğunu, faiz işletilmesinin ise kabul edilemez olduğunu ifade ediyor.

Tüketici Hakları Ne Diyor?

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, bankaların faiz işletme uygulamalarına karşı tüketicilerin haklarını koruma altına alan mevzuatlara dikkat çekiyor. Bankaların tüketici aleyhine tek taraflı değişiklik yapamayacağını ve faizlerle ilgili değişiklikleri 30 gün önceden bildirmesi gerektiğini vurguluyor.