7 milyon çalışanın merakla beklediği yeni asgari ücret belirleme süreci devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı bugün gerçekleştirilecek. İlk toplantı 11 Aralık'ta yapılmıştı.

MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı MSB'den Fatih Sultan Mehmet dönemine ait tunç topları paylaşımı

Toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşması bekleniyor. İşçi ve işveren tarafı, henüz net bir rakam telaffuz etmezken, sunulacak ekonomik veri ve raporların ardından pazarlığa geçecek.

Açılış konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hükümetin hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerin mutabakatıyla yeni asgari ücret rakamını belirlemeyi hedeflediklerini ifade etti. Toplantıda söz alan işçi ve işveren temsilcileri sürecin dengeli bir rakam ve mutabakatla tamamlanması arzusunu dile getirdiler.

Geçim şartlarını anlatan 4 işçinin de konuşma yaptığı toplantıda, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, süreci dengeli bir rakam ve mutabakatla tamamlama arzusunda olduklarını söylerken, TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, enflasyon verilerine yönelik eleştirilerde bulunarak yeni asgari ücretin işçilerin ve toplumun beklentilerine uygun olmasını istedi.

Asgari ücret, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Henüz belirlenmeyen yeni asgari ücretin, işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş olarak biliniyor.

Zammın yüzdesine bağlı olarak asgari ücrette olası senaryolar şu şekilde sıralanıyor:

  • Yüzde 35'lik zamda: 15 bin 392 lira
  • Yüzde 40'lık zamda: 15 bin 962 lira
  • Yüzde 45'lik zamda: 16 bin 532 lira
  • Yüzde 50'lik zamda: 17 bin 103 lira
  • Yüzde 55'lik zamda: 17 bin 673 lira