AK Parti ve MHP, yerel seçimlerde iş birliği yapacakları illeri belirlemek üzere yoğun bir hazırlık sürecine girişti. Edinilen bilgilere göre, iki parti, 2019'daki seçim modeline benzer bir strateji izleyerek, 50'den fazla ilde ortak aday çıkaracak. Bu kapsamda, 30'u büyükşehir olmak üzere 50'den fazla şehirde ortak adaylık için çalışmalar yürütülüyor. Belediye meclis üyeliklerinde ise fermuar sistemi uygulanacak.

AK Parti ve MHP kurmayları arasında gerçekleşen sekiz toplantının ardından, iş birliği yapılacak iller ve ilçelerin büyük bölümü belirlendi. Taslağın son şeklini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin vereceği ifade edildi.

2019 seçimlerinde Ankara ve İstanbul başta olmak üzere 30 büyükşehirde ve ilçelerinde ortak aday çıkarılan Cumhur İttifakı, bu seçimde de benzer bir strateji izleyecek. AK Parti kaynakları, "Cumhur İttifakı'nın en fazla belediyeyi alacak şekilde bir çerçeve oluşturuyoruz. Bu çerçeve aynı zamanda hem AK Parti hem MHP seçmenini memnun edecek" açıklamasında bulundu.

Öte yandan, iş birliği yapılan illerdeki belediye meclis üyeliklerinde fermuar sisteminin uygulanacağı belirtilirken, ayrı ayrı aday çıkarılacak illerde titiz bir aday belirleme süreci yaşanacağı ifade edildi. AK Parti kaynakları, bu illerde adayların kılı kırk yararak belirleneceğini vurguladı.

Teşkilatın Nabzı Tutulacak

Meteoroloji'den 18 ile sarı kodlu uyarı Meteoroloji'den 18 ile sarı kodlu uyarı

AK Parti'de bugün, 150 binden fazla teşkilat üyesinin katılımı ile mahalli seçimlerde gösterilecek adaylar konusunda temayül yoklaması yapılacak. İstanbul'da 10 binden fazla teşkilat mensubu, büyükşehir belediye başkan adayı olarak görmek istedikleri üç isim için oy kullanacak. Ayrıca, partililere mevcut başkanın devam edip etmemesi konusunda da görüşleri sorulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, anketlerin manipülatif olabileceği endişelerine karşı Ankara, İstanbul, Balıkesir, Bursa ve Ordu başta olmak üzere bazı şehirlerde bağımsız araştırma kuruluşlarına anket yaptıracağı belirtildi. Temayül sonuçlarının ardından çapraz anketlerle vatandaştaki karşılığı ölçülecek.

Komisyon Mesaisi Başlıyor

Temayül sonuçlarının alınmasının ardından birkaç gün içinde aday belirleme komisyonunun çalışmaya başlayacağı bildirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki heyet, sık sık toplantı yaparak belediye başkan adaylarını tespit edecek. AK Parti'nin adaylarının büyük bölümünün aralık ayı ortasına kadar belirlenmesi bekleniyor.

Eski Milletvekillerinden Başvuru Yoğunluğu

AK Parti'de üç dönem kuralına takılan veya başka gerekçelerle Meclis dışında kalan eski milletvekillerinden bazıları, belediye başkanlığı için başvuruda bulundu. Bu isimler arasında Ali Aşlık, Zafer Işık, Abdülkerim Gök, Ramazan Başak, Mahmut Koçak, Metin Külünk, Celalettin Güvenç, Metin Yavuz, Bekir Kuvvet Erim, Mehmet Yavuz Demir, Fatma Salman, Cesim Gökçe, Hasan Basri Kurt ve Bayram Özçelik gibi tanıdık isimler yer alıyor. Başvuru yapan eski milletvekillerinin aday gösterilme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.