El Nino yazının ardından kışın etkisi giderek artıyor ve La Nina kışının kapımızda olduğu haberini aldık. Meteoroloji uzmanları, bu kışın rekor seviyede soğukların ve şiddetli kar yağışlarının yaşanmasını bekliyorlar.

Son zamanların en sıcak günleri geride kalmış gibi görünüyor. Giyim dolaplarına sıcak kışlık giysilerin yerleştirildiği, sobaların yakılmaya başlandığı bu dönemde, meteoroloji uzmanları dondurucu soğuklar için uyarılarda bulunuyorlar. El Nino'nun yaz aylarındaki sıcak hava dalgasının yerini kasım ayıyla birlikte soğuk hava dalgası La Nina'ya bırakacağını söylüyorlar.

Ülkemizde kasım ayının başlamasıyla birlikte dondurucu soğukların etkili olmaya başlayacağını belirten uzmanlar, bu kışın aynı zamanda bol miktarda kar yağışıyla geçeceğini öngörüyorlar.

La Nina nedir diye merak edenler için, La Nina'nın Pasifik Okyanusu'nun ekvatoral bölgesindeki deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki değişikliklerle ilgili karmaşık bir hava durumu modeli olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda Orta Pasifik Okyanusu'nun doğu ekvator kısmındaki deniz yüzeyi sıcaklıklarında normalden 3 ila 5 derece düşüş yaşanır. La Nina dönemi genellikle beş aydan uzun sürer.

Türkiye, 4 kat daha fazla mesai yapıyor Türkiye, 4 kat daha fazla mesai yapıyor

La Nina'nın Pasifik Okyanusu üzerindeki basınç sistemlerine etki ettiği ve Türkiye'yi doğrudan etkilemediği belirtilse de, Pasifik üzerindeki bu etki Türkiye'yi de dolaylı yoldan etkileyebilir.