Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 26-27 Mart 2024 tarihlerinde Türkiye genelinde yapılacak olan ikinci dönem birinci yazılı sınavlarıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Bakanlık, öğrencilerin gelişimini izlemek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla sınavlarda ilk defa öğrencilerin kendi cümleleriyle yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı soruları kullanacak.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, bu konuda şu açıklamalarda bulundu:

"Açık uçlu soru sistemine geçtik. Ölçmede esas amacımız öğrencilere geri bildirim vermek ve sınıf genelinde eksik öğrenmeleri ortaya çıkarabilmek. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği'ne uygun olarak daha iyi bir ölçme yapabilmek için açık uçlu soru sistemine geçtik. Ortaokul ve liselerde, öğretmenler tarafından hazırlanan tüm sınavlarda sorular açık uçlu ya da kısa cevaplı olacak."

Bülbül, ortak sınavların ülke genelinde, il ve ilçe genelinde, ve okul genelinde olmak üzere üç şekilde yapılacağını belirtti ve şunları ekledi:

"Yeni bir sınav uygulaması getirmedik. Ülke genelindeki ortak sınavlarla öğrencilerin ilgili derslerinden birini bakanlık olarak yapıyoruz."

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı

MEB, 26 Mart 2024 Salı günü 6. sınıf Türkçe ile 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı, 27 Mart 2024 Çarşamba günü ise 6. sınıf matematik ile 9. sınıf matematik derslerinden ülke genelinde ortak sınav yapılacağını duyurdu.

Öğrencilerin cevapları kendi cümleleriyle yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı soruların kullanılacağı bu yeni sınav sistemi ile ilgili olarak Bülbül, soruların nasıl hazırlandığına ilişkin de bilgi verdi.

"Bakanlığımız, ilk defa bu yıl açık uçlu ve kısa cevaplı soruların yer aldığı ülke geneli ortak yazılı sınavlar yapacak. Bu kapsamda ortak sınavların değerlendirme işlemleri iki şekilde yapılacak. 6. sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavının puanlama işlemleri, ülke genelinde ortak olacak. Burada açık uçlu soruların değerlendirilmesinde görev alacak öğretmenlere puanlama eğitimleri verilecek ve her bir öğrenci cevabı sistem üzerinden bağımsız iki puanlayıcı tarafından puanlanacak. Öğrenci cevabına yönelik tutarsız bir puanlama olması durumunda ise cevap üst puanlayıcı rolündeki görevli tarafından değerlendirilecek ve nihai karar verilecektir. Böylelikle puanlama işlemlerinde hata payımız olmayacak. Ülke genelinde ortak yapılacak ve açık uçlu ve kısa cevaplı soruların kullanıldığı diğer sınavların '6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik' değerlendirme işlemleri ise okul müdürlüklerinin alacağı karar doğrultusunda eğitim kurumu sınıf, alan zümreleri, ilgili dersin öğretmenleri ya da komşu okul eğitim kurumu sınıf, alan zümre öğretmenleri tarafından yapılacak."