Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kasım ve nisan aylarındaki birer haftalık ara tatil uygulamasını sürdürme kararı aldı. Öğrencilerin eğitim süresi ise artırılıyor. 180 olan eğitim iş günü süresi uzatılacak ve öğrencilerin yılda 200 gün okula gitmesini sağlayacak bir takvim oluşturulması için çalışmalar başlatıldı.

Dünyanın En Sağlam Arabası Tesla Cybertruck Türkiye'ye Geliyor! İşte Fiyatı Dünyanın En Sağlam Arabası Tesla Cybertruck Türkiye'ye Geliyor! İşte Fiyatı

SABAH'ın ulaştığı bilgilere göre, milyonlarca veli ve öğrencinin merakla beklediği ara tatillerin devam edip etmeyeceğine yönelik detaylar belli oldu. Kasım ve nisan aylarındaki ara tatil uygulaması devam edecek, MEB ara tatillerle ilgili herhangi bir değişiklik yapmayacak. Bu uygulama önümüzdeki yıllarda da sürecek.

MEB ayrıca eğitim-öğretim iş günlerini uzatmak için bir çalışma hazırlığında. Tatiller devam edecek ancak öğrenciler daha uzun süre okula gidecek. 180 olan eğitim-öğretim iş gününün 200 güne çıkarılması hedefleniyor. 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı, 9 Eylül 2024'te başlayacak ve toplam eğitim iş günü yaz tatilinden kısılarak uzatılacak.

Türkiye'de eğitim-öğretim iş günü birinci dönem 90, ikinci dönem de 90 olmak üzere toplam 180 gün. Ancak bu süre kar tatilleri, hava muhalefeti gibi nedenlerle daha da kısalıyor. Tatil öncesi ve sonrası birer hafta da dersler açısından verimsiz geçtiği için aslında 180 olan eğitim iş günü en az 160 güne düşüyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu süre 200 günün üzerinde.

MEB'in bu kararıyla Türkiye'nin uluslararası standartlara yaklaşması hedefleniyor. Finlandiya, Hong Kong, Almanya, Yeni Zelanda gibi ülkelerde bir öğrenci yılda 190-200 gün okula gidiyor.

Eğitim ve öğretim iş gününün 200 güne çıkarılması için yaz tatili süresinden kısılabileceği belirtiliyor. Türkiye'de yaz tatili süresi ara tatil uygulamasından önce 13 haftaydı, ancak 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren bu süre 11 haftaya indirilmişti. Diğer ülkelerle kıyaslandığında ise bu süre hala oldukça uzun. Örneğin, Yeni Zelanda'da 5-6 hafta, Güney Kore'de 6 hafta, Amerika'da ise 10-11 hafta yaz tatili yapılmaktadır.