En düşük emekli maaşı konusunda merak edilenler netlik kazanmaya başlıyor. Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, emeklilerin zam miktarı belirlenecek. Ancak şimdiden 2 senaryo üzerinde duruluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon verilerini paylaştı. Buna göre Nisan ayında enflasyon aylık olarak yüzde 3,18 artış gösterdi. Bu verilere dayanarak ilk dört aylık zam oranı yüzde 18.72 olarak kesinleşti.

Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

İlk senaryoya göre, Mayıs ve Haziran aylarında enflasyonun her ay için yüzde 3 gelmesi halinde yüzde 25'lik bir fark oluşacak. Ancak ikinci senaryoda, bir yıllık enflasyon beklentisi hesaba katılıyor ve Haziran sonrası yıllık enflasyonun yüzde 35-40 bandına oturması bekleniyor. Bu durumda en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL civarında olması bekleniyor.

Ancak ikinci senaryoda ise bir yıllık enflasyon beklentisi hesaba katılıyor ve Haziran sonrası yıllık enflasyonun yüzde 35-40 bandına oturması bekleniyor. Bu durumda en düşük emekli maaşının 13 bin 500-14 bin TL civarında olabileceği hesaplandı.

Konut piyasasını etkileyen 4 madde! Düşüşler görmeye devam edeceğiz Konut piyasasını etkileyen 4 madde! Düşüşler görmeye devam edeceğiz

Yeminli mali müşavir ve ekonomist Muhammet Bayram, bu durumun özel sektörde ücret dengesizliğine yol açabileceğini belirtti. Ancak, bu durumun memurlara seyyanen yapılmayacağını ve dengeleneceğini düşündüğünü ifade etti.