UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012'de dahil edilen, Kütahya Aizanoi Antik Kenti'nde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından kazı çalışmaları yürütülüyor.

12-13-3

Kütahya'daki Aizanoi Antik Kenti, Anadolu'daki en iyi korunan Zeus tapınaklarından biri. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları sırasında Zeus Tapınağı'nın doğusundaki çarşıda, 2 bin yıllık dükkanlar bulundu. Kazı ve DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkan Prof. Dr. Gökhan Coşkun, çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Doğu kısmında yaptığımız çalışmalarda doğudaki dükkanları açmaya başladık bu dükkanların bir tanesindeki bulgular bizi gerçekten çok mutlu etti ve şaşırttı.”

Üniversite sınavında yeni dönem! LGS tarihi değişecek mi? Üniversite sınavında yeni dönem! LGS tarihi değişecek mi?

140639083-aa-20230923-32221079-3222-o8rc.png

O dükkanlardan birinde parfüm, bijuteri ve makyaj malzemeleri gibi kozmetik ürünlerinin kalıntılarına ulaşıldı. Coşkun, “Bu dükkanın bir parfüm, bijuteri ve makyaj malzemeleri gibi kozmetik ürünlerinin satıldığı bir dükkan olduğunu tespit ettik. En şaşırtıcı olanı tıpkı günümüzdeki allık ve far gibi makyaj boyalarıyla karşılaşmamız oldu” dedi. Dükkandaki kalıntıların arasında, günümüzde hala kullanılan makyaj malzemeleri de vardı.

F6uHffyWgAEpTEM

Coşkun, kırmızı ve pembe tonlardaki renklerin çoğunlukta olduğunu, 10 farklı renkte makyaj boyası bulduklarını belirterek, "Bu dükkanda yaptığımız çalışmalar bize şunu söylüyor aslında, insan hep aynı insan, kadın hep aynı kadın. Antik dönemde de kadınlar makyaj yapıyordu, kolyeler takıyordu, saçlarını güzel gösterecek şekilde dizayn ediyordu. Günümüzde de bu böyle devam ediyor ki bu da kadınların güzelliği" diye konuştu.