Geçtiğimiz günlerde, kuzu karkas eti fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Kuzu etinin kilogram fiyatı, son iki hafta içinde 245 liradan 290 liraya yükseldi. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, kuzu etinin kalitesine ve yağ durumuna göre fiyatının 590 ile 680 lira arasında değişebileceğini belirtti. 

Bölgesel Fiyat Farklılıkları ve Beklenen Zam

 Kuzu etinin fiyatı, Türkiye'nin batı ve doğu illerinde farklılık gösteriyor. Batı illerinde kuzu karkas etinin kilogram fiyatı 295 lira, doğu illerinde ise 285 lira civarında seyrediyor. Dana eti fiyatları şu an stabil seviyede olup, karkas kilogram fiyatı ortalama olarak 240 ile 255 lira arasında değişiyor. 

23 Nisan Kutlamasında Çocuğu Tekmelemişti! Belediyedeki İşine Son Verildi 23 Nisan Kutlamasında Çocuğu Tekmelemişti! Belediyedeki İşine Son Verildi

Maliyetlerin Artışı ve Satış Fiyatlarına Yansıması

 Kasaplar, kira, elektrik ve personel gibi giderlerle birlikte karkas etin maliyetlerinin yüzde 45 oranında arttığını ifade ediyor. Bu durum, kemikli kuzu kolunun 400 ile 425 lira arasında, kemiksiz kuzu kuşbaşının ise 590'dan 680 liraya kadar yükselmesine neden oluyor. Dana kıymanın kilogram fiyatı ise 390'dan 470 liraya, dana kuşbaşı 410'dan 480 liraya çıkıyor.

Tüketimde Düşüş ve Satış Kaybı

 Yılbaşından bu yana, et tüketiminin yüzde 40'a yakın düştüğü gözlemleniyor. Tüfekçi, bir müşterisinin geçen yıl 8 bin 500 lira değerinde et alırken, bu yıl aynı para ile yüzde 120 fiyat artışı nedeniyle çok daha az et alabildiğini belirtiyor.

Hayvancılık Desteklerinde Artış

 Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık sektörünü desteklemek amacıyla çeşitli teşviklerde önemli oranlarda artışa gitti. Sürü yöneticisi desteği, koç ve teke alım desteği, buzağı ve düve alım desteği gibi kalemlerde yüzde 100 ile 150 arasında artış yapıldı.