Altın fiyatlarındaki yükseliş, ithalat kotası uygulamalarıyla birlikte Türkiye'de altın bulmakta zorlanan vatandaşlar arasında endişe yaratıyor. Bu durum, spot piyasa ile Kapalıçarşı arasındaki fiyat farkının 250 TL'ye kadar çıkmasına neden oluyor. İşte yaşanan gelişmelere dair detaylar...

Öğretmenlerin Maksimum Ek Ders Ücreti Ne Kadar Olabilir? Öğretmenlerin Maksimum Ek Ders Ücreti Ne Kadar Olabilir?

 Altın fiyatlarındaki artış eğilimi, vatandaşların altına olan talebini arttırdı. Ancak ithalata kota uygulanması nedeniyle kuyumcular altın bulmakta zorlanıyor.

Spot piyasa ile Kapalıçarşı arasında gram altında 250 TL'ye kadar fiyat farkı oluştu. Bu durum, ithalat kotası ve arzın yetersizliğiyle ilişkilendiriliyor.

 Dolar/TL kurunun 32 lirayı aşması ve ons altın fiyatlarının hızla yükselerek 2.200 dolara yaklaşması, gram ve çeyrek altının fiyatlarını hızla artırıyor.

 Uzmanlar, Kapalıçarşı'daki kuyumcu esnafının altın ithalatındaki kotaların kaldırılmasını ve Darphane'nin ürünleri hızlı bir şekilde teslim etmesini istiyor.

 Darphane, altın talebinin artması üzerine çift vardiyaya geçti. Ancak uzmanlar, talebi karşılamakta zorlandıklarını ve arzda gecikmeler yaşandığını belirtiyor.

 Uzmanlar, ithalat kotasının kaldırılması ve Darphane'nin ürünleri hızlı teslim etmesi durumunda fiyat farkının azalabileceğini ifade ediyor.

 Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın ithalatında kota uygulamasının kaldırılmasını ve fiyat istikrarının sağlanmasını öneriyor.

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Araştırma Müdürü Uraz Çay'ın Görüşleri: Ons altın için 2024 hedef fiyatını 2.200 dolardan 2.400 dolara yükselttiklerini belirtiyor. Ayrıca jeopolitik risklerin altın fiyatlarını olumlu etkilediğini ifade ediyor.