Emekli aylığı, çalışma yaşamı boyunca üzerinden prim hesaplanan kazanç tutarı ve prim ödeme gün sayısıyla belirleniyor. Yüksek kazançtan daha fazla prim ödeyenlerin emekli aylığı da daha yüksek oluyor. Ayrıca, bakmakla yükümlü olunan yakınlarının bildirilmesi de maaşı artırıyor. Bugün itibariyle SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin aylıklarında yüzde 25 zam gerçekleşiyor. Bu zam, emekli olanlar ve ilerleyen dönemde emekli olacaklar için geçerli olacak.

Temmuz zammı, emeklilerin kök aylıklarına uygulanacak. Kök aylığı 7.000 TL olan bir emeklinin aylığı 8.750 TL olacak. En düşük emekli aylığı ise 7.500 TL olarak uygulanmaya devam edecek. Memurlar, işçiler ve kendi adına çalışanlar için emekli aylığı farklı şekilde hesaplanıyor.

Emekli aylığı, çalışma yaşamı boyunca üzerinden prim hesaplanan kazanç tutarı ve prim ödeme gün sayısıyla belirleniyor. Yüksek kazançtan daha fazla prim ödeyenlerin emekli aylığı da yüksek oluyor. Uzun yıllar çalışmak ve daha fazla prim gününe sahip olmak yeterli olmuyor, aynı zamanda primlerin tam olarak yatırılması da önem taşıyor.

Emekli aylığını yükseltmek için birkaç yol bulunuyor. Bunlardan ilki yüksek prim ödemek. Kazancın bordroda eksiksiz şekilde gösterilmesi önem taşırken, asgari ücretin 7,5 katına kadar olan kazançlardan prim ödenebiliyor.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Yeni Anayasa ve İlk Üç Madde Hakkında Konuştu! Demokratik Yapıyı Güçlendireceğiz Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Yeni Anayasa ve İlk Üç Madde Hakkında Konuştu! Demokratik Yapıyı Güçlendireceğiz

Emeklilik başvurusu yaparken, bakmakla yükümlü olduğunuz çocuk, eş gibi yakınlarınızı bildirmek, aylık bağlama oranınızı yükseltecektir. Prim gün sayınızı doldurduktan sonra düşük ücretle çalışmanın emekli aylığınızı düşürebileceğini unutmamak gerekiyor.

Bu zamla birlikte, dul ve yetim aylığı alanlara da yüzde 25 oranında zam yapıldı. En düşük emekli aylığı 7.500 TL'ye yükseldiğinde, yüzde 75 hissesi olan dul ve yetim aylığı alanlar 5.625 TL, yüzde 50 hissesi olanlar 3.750 TL, yüzde 25 hissesi olanlar ise 1.875 TL maaş farkı dahil yeni ödemeler alacak.

Emekli aylığını yükseltmek için yüksek kazançtan prim ödemenin yanı sıra, maaşın bordroda tam olarak yatırıldığından emin olmak gerekiyor. İkramiye, prim, kira yardımı gibi düzenli nakit ödemelerin brüt kazanca eklenmesi de aylığı artırıyor.

Emekli aylığı hesaplamasında son yıllarda yatırılan primlerin yüksek olması da önem taşıyor. Son yedi yılda hangi sigortalılık statüsünde (SSK, Bağ-Kur) daha fazla prim ödendi ise, emeklilik işlemleri ona göre yapılıyor. Bu nedenle, emeklilik başvurusu yaparken prim, kesenek ödemesiyle geçen son yedi yıl dikkate alınıyor.