Valilik'ten Ankara'ya yeni uyarı: Sel, fırtına ve doluya dikkat Valilik'ten Ankara'ya yeni uyarı: Sel, fırtına ve doluya dikkat

ABD Temsilciler Meclisi'nde, İsrail'e yapılacak 17,6 milyar dolarlık destek öngören tasarının reddedilmesiyle gergin anlar yaşandı. Tasarı, sadece İsrail'e yardım sağlamayı amaçlayarak Ukrayna ve diğer iç ve dış politika konularını ihmal ettiği gerekçesiyle eleştirilere maruz kaldı.

Yapılan oylamada 250 evet oyu karşısında 180 hayır oyu çıktı. 166 Demokrat Temsilciler Meclisi üyesinin ve 14 Cumhuriyetçi vekilin İsrail'e yapılacak ek destek tasarısına karşı çıkması dikkat çekti.

Buna rağmen, 250 evet oyu almasına rağmen, 3'te 2 çoğunluğun altında kalarak tasarının reddedilmesi, İsrail'e olan desteğin ABD Temsilciler Meclisi'nde tartışmalı bir konu olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Tasarıya hayır diyen Demokrat vekillerin çoğunun, Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Mike Johnson'ın girişimiyle oylanan ve sadece İsrail'e destek veren ancak Ukrayna'ya ve Gazze'ye yardımı dışarıda bırakan tasarıya politik nedenlerle karşı çıktığı belirtildi.

Tasarının içeriğiyle ilgili tartışmalar devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden'ın, sadece İsrail'e destek öngören bir tasarının masasına gelmesi halinde bunu veto edeceğini açıkladığı hatırlatıldı.

Oylamanın ardından medyaya konuşan Demokrat vekil Emanuel Cleaver, "Kimse Başkan Biden'ı İsrail karşıtı olmakla suçlayamaz, ancak bu tasarının geçmesi halinde diğer tüm konuların göz ardı edileceğini düşünüyorum" şeklinde değerlendirme yaptı.

ABD Senatosu'nda bu hafta gündeme gelmesi beklenen 118 milyar dolarlık paket ise şimdiden Cumhuriyetçilerin aleyhte oy kullanacakları açıklaması üzerine rafa kaldırılmıştı. Daha önce Aralık 2023'te de Senato'da gündeme gelen benzer bir Ukrayna paketi, sınır güvenliği konularını içermesi sebebiyle Cumhuriyetçilerin oylarıyla reddedilmişti.