İstanbul'da egzotik hayvan kaçakçılarına operasyon! Çok sayıda şüpheli yakalandı İstanbul'da egzotik hayvan kaçakçılarına operasyon! Çok sayıda şüpheli yakalandı

IMF'nin son yayımladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporu, G20 ülkeleri arasında giderek artan ekonomik bağımlılıkların ve içsel şokların küresel ekonomiler üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele aldı.

Rapora göre, özellikle Çin'in de dahil olduğu gelişmekte olan pazarlarda yaşanan içsel şoklar, son 20 yılda giderek artan bir şekilde gelişmiş ekonomileri derinden etkilemiş. Bu şokların, G20 içinde yer alan gelişmekte olan ülkelerin üretimini %10, gelişmiş ülkelerin üretimini ise %5 oranında etkilediği belirtilmiştir.

Raporda ayrıca, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu G20 gelişmekte olan piyasalarının, gelişmiş ekonomiler üzerinde %4'lük bir etkiye sahip olduğuna dikkat çekilmiştir. Öte yandan, Arjantin, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin küresel GSYİH içindeki paylarının son 20 yılda iki katından fazla arttığına vurgu yapılmıştır.

Özellikle Çin'deki yaşanan içsel şokların gelişmiş ülkelere yayılma riskinin üç kat arttığına dikkat çekilen raporda, Brezilya, Hindistan ve Meksika gibi diğer G20 ülkelerinde yaşanan içsel şokların da gelişmiş ekonomilere olan yayılma riskinin orta düzeyde arttığı ifade edilmiştir. Bu durum, küresel ekonomik dengelerin karmaşıklığını ve karşılıklı bağımlılıkların giderek artan önemini göstermektedir.