HIMSS Eurasia 2023 fuarında konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, şehirlerde yaşlı nüfusun artışının sağlık sistemine yönelik talebi nasıl etkilediğini vurgulayarak, çevresel faktörlerin, özellikle hava ve gürültü kirliliğinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini anlamak için politika geliştirmenin önemine dikkat çekti. Birinci, "One Health" (Tek Sağlık) bakış açısına vurgu yaparak, bulaşıcı hastalıkların çoğunun hayvandan insana geçtiğini ve sağlığın sadece insan sağlığı değil, tüm ekosistem açısından ele alınması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, temel sağlık hizmetlerine ulaşamayan insanları göz önünde bulundurarak politika geliştirmenin önemini vurgulayarak, dünya genelinde halen 200 milyon kişinin toplam hane halkı gelirinin yüzde 25'ini sağlığa harcamak zorunda olduğunu belirtti. Türkiye'nin sağlık harcamalarını artırma ihtiyacına ve beşeri kaynaklarına dikkat çeken Birinci, veriye dayalı sağlık hizmetlerinin önemini vurgulayarak, Türkiye'nin bu konuda ciddi avantajlara sahip olduğunu ifade etti.

Bakan Işıkhan Açıkladı: Çalışma Meclisinde Kalıcı Çözümler ve İş Gücündeki Artış Gündemde Bakan Işıkhan Açıkladı: Çalışma Meclisinde Kalıcı Çözümler ve İş Gücündeki Artış Gündemde

Thumbs B C 89Aab90965513Fca3356Fbbbc9Abbd85

Son 10 yılda internetten sağlık verisi bakma oranının üç kat artarak yüzde 18'den 54'e çıktığını belirten Birinci, dijital araçların bireyin sağlık okuryazarlığını arttırması ve hekim ile hasta arasındaki bilgi asimetrisinin azalması için bir fırsat olduğunu kaydetti. Ayrıca, çağın yeni petrolünün veri olduğunu belirterek, Türkiye'nin sağlık verisi açısından önemli avantajlara sahip olduğunu ifade etti. Birinci'nin bu önemli konuları ele aldığı fuarın cuma gününe kadar devam edeceği bildirildi.