Hava trafiğinin güvenliğini ve hızlı hareketini sağlamkalar görevli olan hava trafik kontrolörlerinin aşırı çalışmasından kaynaklı risklerin önlenmesi için mesailerde saatleri değişti.

Hava trafik kontrolörlerine sunulacak dinlenme zamanları; gündüz vardiyasının ardındanen az 24 saat, gece vardiyasının ardından en az 48 saat olacak şekilde düzenlendi. Gündüz veya gece vardiyasındaki çalışma süresi 12 saati aşmayacak.

RİSKLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın genelgesi kapsamında, hava trafik kontrolörlerinde “dikkat ve emniyet ilişkili operasyon görevlerini yerine getirebilme yetisinin azalması; uzatılmış uyanıklık, iş yükü nedeniyle zihinsel ve fiziksel kapasitede azalma” gibi durumlar “aşırı yorgunluk” olarak ifade edilecek. Hava trafik kontrolörlerinin, 24 saat vardiyalı çalışma içinde oluşan aşırı yorgunluk, yıpranma ve birlikte oluşan risklerin önüne geçilecek.

Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama

EN AZ 24 VE 48 SAAT

Genelge kapsamında, hava trafik kontrolörlerine sunulacak dinlenme zamanları; gündüz vardiyasından sonra kesintisiz ve en az 24 saat, gece vardiyasından sonra kesintisiz ve en az 48 saat olacak şeilde kararlaştırıldı.


Uyku günü, gece vardiyasının ardından vücutta yitirilen dengenin yeniden oluşması, aşırı yorgunluğa bağlı fiziksel ve psikolojik etkilerin giderilmesi amacını taşıdığından, dinlenme günü olarak değerlendirilmeyecek. Gündüz veya gece vardiyasındaki çalışma süresi 12 saatten fazla tutulmayacak. Söz konusu kısıtlama ve sürelerin uygulanamayacağı durumlarda, gerekçeleriyle braber Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne vardiya döngüsü sunulacak ve kabul edilmesi beklenecek. Arama/kurtarma eylemeleri, sel, yangın, deprem, olağanüstü haller ve teknik sorunların meydana geldiği olağandışı olaylarda ise hava kontrolörleri için istisnai durumlar olarak geçerli olacak.